Διαφήμιση

Πάγιο θέρμανσης και τρόπος υπολογισμού των καυσίμων PDF Εκτύπωση
Τετάρτη, 10 Οκτώβριος 2012 16:23

Μία από τις συχνότερες ερωτήσεις σχετικά με τα έξοδα της θέρμανσης σε οικοδομές με ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές έχει να κάνει με το πάγιο θέρμανσης. Τι είναι το πάγιο; Πως υπολογίζεται; Γιατί πρέπει να το πληρώνουμε;

Πάγιο Θέρμανσης

Πίνακας Ωρομετρητών

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του 1985 , κάθε διαμέρισμα είναι υποχρεωμένο να συμμετέχει στην αγορά των καυσίμων είτε είχε κατανάλωση είτε όχι. Το ποσό με το οποίο θα συμμετέχει είναι συνάρτηση των συντελεστών ei και fi οι οποίοι υπάρχουν για κάθε διαμέρισμα στην μελέτη θέρμανσης του εργολάβου. Για την ακρίβεια το ποσό του παγίου προκύπτει από την πράξη:

ei * fi * ποσό καυσίμων. Δηλαδή για ένα διαμέρισμα με ei= 0.15 και fi=0.3 σε μία αγορά καυσίμων ίση με 1000 ευρω θα πρέπει να πληρώσει πάγιο 0.15 * 0.3 * 1000= 45ευρω.

Σύμφωνα πάντα με το Προεδρικό Διάταγμα του 1985, ο τρόπος με τον οποίο συγκεντρώνεται το τελικό ποσό της θέρμανσης είναι ο εξής:

Σε μία αγορά 1000 ευρω καυσίμων, το 30% περίπου του ποσού (300 ευρω) θα μοιραστεί σε όλα τα διαμερίσματα με τον τρόπο που περιγράφηκε παραπάνω (ανεξάρτητα δηλάδη αν υπάρχει κατανάλωση καυσίμων). Τα υπόλοιπα 700ευρω θα μοιραστούν ανάλογα με την κατανάλωση καυσίμων του κάθε διαμερίσματος με τον τρόπο που ορίζει και πάλι το Προεδρικό Διάταγμα.


Γιατί υπάρχει το πάγιο θέρμανσης;

Αρχικά, όταν ένα διαμέρισμα είναι κενό και δεν θερμαίνεται αυτόματα επηρεάζει και τα γειτονικά του διαμερίσματα. Για την ακρίβεια τα διαμερίσματα αυτά έχουν απώλειες θέρμανσης με αποτέλεσμα να πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα.

Επίσης, κατά τη μελέτη θέρμανσης της οικοδομής ο μηχανικός έχει τοποθετήσει έναν καυστήρα ο οποίος να καλύπτει τις ανάγκες συγκεκριμένου αριθμού διαμερισμάτων.  Έτσι, όταν λιγότερα διαμερίσματα χρησιμοποιούν τον καυστήρα αυτό σημαίνει ότι αυτός για να λειτουργήσει καταναλώνει περισσότερα καύσιμα από ότι θα κατανάλωνε αν όλα τα διαμερίσματα ήταν γεμάτα.

—–

Αυτό που θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψιν μας είναι ότι η τιμή της 1 ώρας (ή θερμίδας) δεν μπορεί να είναι σταθερή και ούτε η ίδια σε κάθε διαμέρισμα. Εξαρτάται από την τιμή των καυσίμων αλλά και από το ποσοστό των ωρών (ή θερμίδων) που έχει ένα διαμέρισμα επί του συνόλου των ωρών όλης της οικοδομής.

Έτσι όσο παράξενο και αν φαίνεται, είναι δυνατόν ένα διαμέρισμα σε 2 διαφορετικούς μήνες να πληρώνει περισσότερα στο μήνα που έχει λιγότερες ώρες.

 

Τύπος υπολογισμού θέρμανσης

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΜΕ ΩΡΟΜΕΤΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΗΤΕΣ

Ο παραπάνω τύπος πρέπει να εφαρμοστεί ξεχωριστά για το κάθε διαμέρισμα της οικοδομής.

Επεξηγήσεις:

fi και ei : Οι συντελεστές θέρμανσης του κάθε διαμερίσματος σύμφωνα με την μελέτη θέρμανσης του μηχανολόγου.

Ωι : Οι ώρες κατανάλωσης του διαμερίσματος.

Σ(Ωi x ei) : Το άθροισμα των γινομένων Ωi x ei όλων των διαμερισμάτων της οικοδομής

Σ(fi x ei) : Το άθροισμα των γινομένων των 2 συντελεστών θέρμανσης όλων των διαμερισμάτων

Π : Το ποσό των καυσίμων σε ευρώ

Συμπέρασμα:

Το ποσό που πληρώνει το κάθε διαμέρισμα στη θέρμανση εξαρτάται εκτός από τις ώρες του διαμερίσματος και από τις ώρες των υπόλοιπων διαμερισμάτων αλλά και από το ποσό των καυσίμων. Έτσι, ποτέ δεν μπορεί το κόστος της ώρας να είναι σταθερό, αλλά μεταβάλλεται σύμφωνα με τις ώρες των άλλων διαμερισμάτων (Σ(Ωi x ei)) και την αξία των καυσίμων σε ευρώ (Π).

* Για τις οικοδομές με θερμιδομετρητές ο παραπάνω τύπος διαμορφώνεται αντικαθιστώντας το Ωi με Mi και το Σ(Ωi x ei) με το Σ(Μi), όπου Mi είναι οι θερμίδες κατανάλωσης του κάθε διαμερίσματος.

Κενά διαμερίσματα – τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση;

Σε πολλές πολυκατοικίες υπάρχουν διαμερίσματα τα οποία είναι κλειστά και με την δικαιολογία αυτή οι ιδιοκτήτες τους δεν θέλουν να συμμετέχουν στις κοινόχρηστες δαπάνες.

Εάν υπάρχει κανονισμός στην πολυκατοικία και  αναφέρει για πιθανό ποσοστό μείωσης του ποσοστού συμμετοχής σε περίπτωση κλειστών διαμερισμάτων, τότε εφαρμόζουμε πιστά ότι αναφέρεται σε αυτό.πολυκατοικία

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κανονισμός ή δεν αναφέρει κάτι τέτοιο  θα πρέπει το θέμα να τεθεί στην  γενική συνέλευση και να αποφασιστεί από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες  αν θα δεχθεί κάποιο ποσοστό μείωσης των κοινοχρήστων δαπανών. Εάν δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ιδιοκτητών, τότε σύμφωνα με τον Ν.3741/1929, πουθενά δεν αναφέρει ελάφρυνση και το διαμέρισμα θα πρέπει να πληρώνει κανονικά τα κοινόχρηστά του (100%).

*Στην περίπτωση που η οικοδομή διαθέτει αυτόνομη θέρμανση και το κενό διαμέρισμα δεν έχει καταναλώσει ώρες/θερμίδες καλείται να συμμετέχει στα έξοδα θέρμανσης μόνο με το πάγιο του και όπως ορίζει η μελέτη θέρμανσης της πολυκατοικίας.

*Σε πολλές των περιπτώσεων οι ιδιοκτήτες επιτρέπουν ελάφρυνση στα κενά διαμερίσματα εφόσον έχει κλειστά τα σωματά του, αφού και οικονομία γίνεται και ο ιδιοκτήτης του κλειστού διαμερίσματος μένει ευχαριστημένος.

 

 

 

Γενικός Κανονισμός Οικοδομής

http://www.koinoxrista24.gr/files/genikos-kanonismos.pdf

 

Νομοθεσία Κοινοχρήστων

 

 

 

Προεδρικό Διάταγμα 1985 (ΦΕΚ Δ’631)

http://www.koinoxrista24.gr/files/n1985.pdf

 

Σχετικό με τις οικοδομές με αυτόνομη θέρμανση (Ωρομετρητές, Θερμιδομετρητές), Ποιός είναι ο τρόπος υπολογισμού του παγίου, κλπ.

 

 

Νόμος 3741/29

http://www.koinoxrista24.gr/files/n3741.pdf

Ποιοι χώροι θεωρούνται κοινόχρηστοι, Πως κατανέμονται τα κοινόχρηστα έξοδα, τι προβλέπεται για τα κλειστά διαμερίσματα, κλπ.

 

 

koinoxrista24.gr

 

 

 

 

 

 

 

 


Κάντε Like στην σελίδα μας
Written by :
kxu
 
Σχόλια (5)add
0
...
γραμμένο από ένας επισκέπτης , Νοέμβριος 05, 2015
Γεια σας! Εκπεμπω sos!! Ονομαζομαι ξενια και ειμαι ενοικιαστρια σε μια πολυκατοικια με αυτονομη θερμανση στην οποια αναβω μονο εγω. Εδω κ δυο χρονια εγινε συνελευση ιδιοκτητων κ κατα πλειοψηφια κ οχι ομοφωνια αποφασισαν εφοσον δεν αναβουν να μην πληρωνουν το παγιο. Κ εδω κ δυο χρονια επωμιζομαι εγω τα παγια ολων των οροφων. Τωρα που πια επαναστατησα κ παλι κατα πλειοψηφια κ οχι ομοφωνια δεν το δεχονται κ θελουν να συνεχισει το ιδιο. Εχω δικαιωμα να κινηθω νομικα? Με καλυπτει ο νομος?

Ευχαριστω.
αναφορά εκμετάλλευσης
αποδοκιμασία
επιδοκιμασία
Ψήφοι: +0
0
...
γραμμένο από ένας επισκέπτης , Μάρτιος 10, 2014
Καταρχήν πολύ ωραίο και διαφωτιστικό άρθρο, ωστόσο χρειάζομαι μια πολύ σημαντική πληροφορία - διευκρίνηση: Βάσει ποιου Νόμου - Προεδρικού Διατάγματος τα κλειστά διαμερίσματα σε περίπτωση αυτονομίας πληρώνουν το πάγιο όπως ορίζει η μελέτη? Ρωτάω γιατί έχω μπλέξει στην πολυκατοικία που είμαι διαχειριστής και δεν βγάζω άκρη με όλους τους παράλογους!
αναφορά εκμετάλλευσης
αποδοκιμασία
επιδοκιμασία
Ψήφοι: +0
didymoteicho.net
...
γραμμένο από didymoteicho.net , Φεβρουάριος 06, 2014
κ. Καργίδη Γιώργο ευχαριστούμε ειλικρινά για τα πολύ καλά σας λόγια..τα μελη μας και εμεις κάνουμε οτι καλύτερο μπορούμε!
αναφορά εκμετάλλευσης
αποδοκιμασία
επιδοκιμασία
Ψήφοι: +0
0
...
γραμμένο από ένας επισκέπτης , Φεβρουάριος 06, 2014
Γεια σας αγαπητοι μου συμπατριωτες. Καταγομαι απο τον Βαλτο Ορεστιαδας, πρωην μεταναστης Γερμανιας,ζω στην Αθηνα.
Νοιωθω την αναγκη να σας εκφρασω τον επαινον μου σχετικα με την δημοσιευση σας στο διαδυκτιο χρησημων πληροφοριων που εντελως τυχαια βρηκα σημερα στο Google.gr ψαχνoντας σχετικα με τη συμμετοχη στα κοινοχρηστα οταν το διαμερισμα ειναι κλειστο.
Ειλικρινα χαρηκα παρα πολυ και απο τοτε επισκευτομαι συχνα την ιστοσελιδα σας για να ενημερωνομαι και για τα τοπικα νεα.
Σας ευχομε καλη επιτυχη συνεχεια.

Με πατριωτικους χαιρετισμους

Καργιδης Γεωργιος
αναφορά εκμετάλλευσης
αποδοκιμασία
επιδοκιμασία
Ψήφοι: +2
sakkiou
...
γραμμένο από sakkiou , Οκτώβριος 11, 2012
πολυ ωραίοο άρθρο!!
αναφορά εκμετάλλευσης
αποδοκιμασία
επιδοκιμασία
Ψήφοι: +2
Γράψε σχόλιο
μικρότερο | μεγαλύτερο

security image
Πληκτρολόγησε τους εμφανιζόμενους χαρακτήρες


busy