Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Η Μάνη Διδυμοτείχου και πώς πήρε το όνομα αυτό Η Μάνη Διδυμοτείχου και πώς πήρε το όνομα αυτό
22
Μαΐου

Η Μάνη Διδυμοτείχου και πώς πήρε το όνομα αυτό

Γράφτηκε από τον 

Η Μάνη Διδυμοτείχου, είναι ένα χωριό με φιλοπρόοδους και πατριωτικούς κατοίκους. Επί Τουρκοκρατίας ονομάζονταν Καδήκιοϊ (σημαίνει το χωριό του Καδή, δηλαδή του ιεροδικαστή) και έχει ενδιαφέρον η εξιστόρηση, πώς μετά την απελευθέρωση της Θράκης, το χωριό πήρε το όνομα Μάνη.

Η ιστορία του χωριού αυτού, χάνεται στα βάθη του χρόνου. Για παράδειγμα την περίοδο 1456 έως το 1467 σε παλαιά οθωμανικά έγγραφα αναγράφεται το όνομα Kadikoy αν και το όνομα αυτό, υπήρχε και σε άλλες κοντινές ή μακρινές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πάντως στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και αυτό ήταν σύνηθες φαινόμενο, παρατηρήθηκαν μετακινήσεις πληθυσμών, κυρίως κατά τον 17ο αιώνα. Τότε και η Μάνη όπως και άλλα χωριά δέχτηκαν την εγκατάσταση νέων πληθυσμιακών ομάδων από άλλες περιοχές της υπόδουλης Ελλάδας και βασικά από την Πελοπόννησο και την Ήπειρο.

Βέβαια στοιχεία, έχουμε για το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Στη Βιβλιοθήκη της Βουλής υπάρχει ένας φάκελος άγνωστης προέλευσης, που περιέχει έγγραφα Θρακικού ενδιαφέροντος. Σε ορισμένα από τα έγγραφα αυτά γίνεται αναφορά στο ελληνικό Καδήκιοϊ, της περιοχής Διδυμοτείχου, διέθετε μία εκκλησία και ένα σχολείο.
Σε τουλάχιστον δύο από τα έγγραφα αυτά αναφέρονται ονομαστικά και οι πλουσιότεροι  και ισχυρότεροι   κάτοικοί του, που προφανώς ήταν διατεθειμένοι να στηρίξουν το έργο της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία οργάνωνε και ενίσχυε οικονομικά, τα σχολεία του αλύτρωτου Ελληνισμού. Η αναφορά γίνεται με τα μικρά ονόματά τους, όπως ακριβώς ήταν γνωστοί στο χωριό τους. Και αυτοί ήταν ο παπά Χριστόδουλος, ο Τριαντάφυλλος, ο Παναγιώτης, ο Γκουντίνης (παραφθορά του Κωνσταντίνος) και ο Στρατής..............................................
.................................................................................................................
Διαβάστε περισσότερα στο sitalkisking.blogspot.com

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

 

Διαβάστηκε 2132 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(10 ψήφοι)
didymoteicho.net

Τελευταία άρθρα από τον/την didymoteicho.net