Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΙστορία του Τόπου μας«ο ΠΕΡΠΙΡΑΣ και τα ΥΠΕΡΠΥΡΑ» Μία εκδοχή σε ένα χαρούμενο χριστουγεννιάτικο έθιμο, του Ευάγγελου Σ. Σοβαρά
30
Δεκεμβρίου

«ο ΠΕΡΠΙΡΑΣ και τα ΥΠΕΡΠΥΡΑ» Μία εκδοχή σε ένα χαρούμενο χριστουγεννιάτικο έθιμο, του Ευάγγελου Σ. Σοβαρά

Γράφτηκε από τον 

Μία εκδοχή σε ένα χαρούμενο χριστουγεννιάτικο έθιμο, σε σχέση με την παλαιότατη καταγωγή των κατοίκων της περιοχής μας.Παλαιότατο το έθιμο των καλάντων κατά τα Χριστούγεννα και με πολλές παραλλαγές ανά το πανελλήνιο. Οι ομάδες των καλαντιστών μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Γέννησης του Χριστού από σπίτι σε σπίτι και σε αντάλλαγμα, οι νοικοκύρηδες και οι νοικοκυρές καλοδέχονται, προσφέρουν και κερνάνε «για το καλό» τα παιδιά.

Πολύ παλιό και το έθιμο του Πέρπιρα, κατά το οποίο ομάδα νέων από το πρωί των Χριστουγέννων φέρνουν το γιορτινό μήνυμα σε όλο το χωριό.

Ποιος είναι όμως ο Πέρπιρας και γιατί αυτό το όνομα;

Πέρπιρα αποκαλούμε στο χωριό μας τη Δόξα Διδυμοτείχου (σε άλλα χωριά έχει και άλλες παραλλαγές) τον επικεφαλή της ομάδας των νέων που «λένε» (άδουν/ψάλουν) τα κάλαντα και τα τραγούδια των Χριστουγέννων. Ο Πέρπιρας δεν είναι όνομα, ούτε καν ιδιότητα. Τον αποκαλούν έτσι από την ευχή που δίνει σε κάθε νοικοκύρη όταν δέχεται τα δώρα των καλαντιστών. Η ευχή ξεκινάει με το: «Ορίστε από τον αφέντη μας τα πέντε – δέκα πέρπιρα…».

Η μία πιθανή εκδοχή της ονομασίας, η οποία φανερώνει και την παλαιότητα του εθίμου, είναι πως προέρχεται από τα «Υπέρπυρα», τα Βυζαντινά χρυσά νομίσματα.

Το Υπέρπυρον κυκλοφόρησε αρχικά επί αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου και χρησιμοποιήθηκε σε όλη την Βυζαντινή περίοδο ως νόμισμα καθαρού χρυσού. Η λέξη παράγεται «εκ του πυρρός, όπερ σημαίνει το καθαρόν χρώμα του χρυσίου» σύμφωνα με τον Αδαμάντιο Κοραή.

Είναι το γνωστό στο λαό ως «φλουρί Kωνσταντινάτο».

Έτσι λοιπόν όταν ο Πέρπιρας εκφωνεί την ευχή του, ανυψώνοντας και επιδεικνύοντας τα δώρα των νοικοκυραίων, αναφωνεί την φράση που ακόμα από τη Βυζαντινή περίοδο να ακουγόταν στις αυλές του χωρίου ως: «Ορίστε από τον αυθέντη μας τα πέντε – δέκα Υπέρπυρα…».

Με αυτό τον τρόπο εκθειάζει και ευχαριστεί τον προσφέροντα τα δώρα, παρουσιάζοντας τα πολύτιμα (πέντε - δέκα φλουριά)!

Εκδοχές ή παραλλαγές μπορεί να υπάρξουν αρκετές, η παρούσα όμως μας κατευθύνει στο πόσο παλιά ρίζα διατηρούμε ως οργανωμένη κοινωνία – οικισμός – χωριό στο χάρτη της καρδιά της Θράκης.

Άξιοι όλοι όσοι συνεχίζουν τα έθιμά μας και κρατάνε ζωντανές τις ρίζες μας.

Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά και του χρόνου με υγεία να ακούσουμε ξανά τον Πέρπιρα.

(στη φωτογραφία το Υπέρπυρον του Ιωάννη Βατάτζη του αυτοκράτορα και Αγίου που γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1193 μ.Χ.)

Διαβάστηκε 2340 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(12 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter