Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΙστορία του Τόπου μαςΈνας Βασιλιάς στο Διδυμότειχο
10
Ιουλίου

Ένας Βασιλιάς στο Διδυμότειχο Κύριο

Γράφτηκε από  didymoteicho.net

Ο πρώτος Βασιλιάς στο ελεύθερο Διδυμότειχο, η έναρξη των επιχειρήσεων κατάληψης της Ανατολικής Θράκης και η άγνωστη επίσκεψη του στο Ελληνοχώρι.

 

«Μετ’ ολίγον ήλθε δια θαλάσσης ο Βασιλεύς των Ελλήνων Αλέξανδρος ο Α’ εις Δεδέαγατς, το οποίον ονομάσθη εκ του ονόματός του Αλεξανδρούπολις. Εκείθεν, μετά του Στρατηγείου της Στρατιάς Θράκης, εις τας 7 προς τας 8 Ιουλίου, ημέραν Σάββατον, ανεχώρησε σιδηροδρομικώς δια Διδυμότειχον, όπερ είχε προορισθεί ως σταθμός επιχειρήσεων της Στρατιάς Θράκης, και ένθα έφτασεν περί το μεσονύκτιον.»

Όπως παραθέτει ο Νικόλαος Βαφείδης («Συμβολή εις την γενικήν ιστορίαν του Διδυμοτείχου»), στις 8 Ιουλίου 1920 ο Βασιλιάς Αλέξανδρος, ο ελευθερωτής της Θράκης, επισκέφθηκε το Διδυμότειχο μαζί με το επιτελείο της Στρατιάς Θράκης, όπου οργανώθηκε ο Σταθμός Επιχειρήσεων της Στρατιάς και όπου σχεδιάστηκε και ξεκίνησε η κατάληψη της Ανατολικής Θράκης.

Στο Διδυμότειχο διέμεινε στην οικεία του Εβραίου εμπόρου Ραφαήλ Μπεχάρ Γιούδα, ενώ του παρετέθει γεύμα στην οικεία της οικογένειας Γιαγτζή, όπου διέμενε ο Στρατηγός Εμμανουήλ Ζυμβακάκης.

Όταν ξύπνησε το πρωί της Κυριακής 8 Ιουλίου 1920, μετέβη στην κεντρική πλατεία της πόλης, μπροστά στο μεγάλο και ιστορικό τέμενος του Σουλτάνου Βαγιαζήτ. Λόγω του ότι ήταν αργία, τα καταστηματα ήταν κλειστά, ακόμη και τα καφενεία. Μόλις είχε ανοίξει το καφενείο του (το οποίο δεν υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια), μόνο ένας Τούρκος καφετζής, ο οποίος μετά από υπόδειξη τοποθέτησε καθίσματα στην πλατεία, όπου κάθισε και ήπιε καφέ ο Βασιλιάς μαζί με τους υπασπιστές του. Λέγεται πως από τότε ο γέρος καφετζής, φύλαγε ως αναμνηστικό το «φλιτζάνι του Βασιλιά», στο οποίο του είχε σερβίρει τον καφέ.

Στη συνέχεια ο Βασιλιάς με τη συνοδεία του κινήθηκε προς το κοντινό χωριό Ελληνοχώρι (παλαιά ονομασία ΒουλγάρκιοΪ), το οποίο απείχε από το Διδυμότειχο περίπου μία ώρα πεζοπορίας. Εκεί τον υποδέχθηκε ο ιερέας του χωριού Παπά Χρήστος Μαυρουδής, ο οποίος είχε συγκεντρώσει τους κατοίκους του χωριού «συν γυναιξί και τέκνοις», με τον ήχο της καμπάνας της εκκλησίας.

Ο γέρος ιερέας προσφώνησε το νεαρό Βασιλιά ως εξής:
«Μεγαλειότατε, καλώς ορίσατε! Εύχομαι εις τον Πανάγαθον Θεόν να σας αναδείξει Μέγαν Αλέξανδρον! Ζήτω ο Βασιλεύς!»

Ο Αλέξανδρος ασπάσθηκε το χέρι του ιερέα, ο οποίος στη συνέχεια τέλεσε δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου Ελληνοχωρίου. Ακολούθως, ο Παπά Χρήστος δέχθηκε τον Βασιλιά στο σπίτι του, όπου του προσέφερε λειτουργιά, γάλα, φρούτα και ότι είχε στο φτωχικό του.

Το παραπάνω κείμενο αποτελεί μαρτυρία για την επίσκεψη του πρώτου Έλληνα Βασιλιά στο Διδυμότειχο, μετά την μακραίωνη σκλαβιά και διασώζεται στο έργο του Νικολάου Βαφείδη «Συμβολή εις την γενικήν ιστορίαν του Διδυμοτείχου» (Θρακικά, Αθήνα 1978)

Ο Αλέξανδρος έφυγε από τη ζωή στις 12 Οκτωβρίου 1920, σε ηλικία μόλις 27 ετών. Η σύζυγός του Ασπασία Μάνου ήταν τριών μηνών έγκυος στην κόρη τους, η οποία ονομάσθηκε Αλεξάνδρα.

Μετά το θάνατό του, η μόλις απελευθερωθείσα πόλη της Θράκης, Δεδεαγάτς μετονομάστηκε προς τιμή του, Α λ ε ξ α ν δ ρ ο ύ π ο λ η.

Προς τιμήν του στο Διδυμότειχο δόθηκε το όνομα του σε κεντρικό δρόμο της πόλης, όπου περπάτησε τότε ο νεαρός Βασιλιάς. Πρόκειται για την οδό Βασιλέως Αλεξάνδρου, που σήμερα οδηγεί από την κεντρική πλατεία στο Στρατιωτικό Μουσείο.

Κείμενο: Ευάγγελος Σ. Σοβαράς (Καστροπολίτης)

ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ-Γνώση και Δράση
Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου

Διαβάστηκε 2268 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016 23:02
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter