Εκτύπωση αυτής της σελίδας
17
Δεκεμβρίου

110.000 στρέμματα «πνίγηκαν» από το Ορμένιο ως τις Φέρες Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Με ροή που άγγιζε τα 2.100 κυβικά το δευτερόλεπτο και που η περιοχή είχε να δε από το 1984, ο φουσκωμένος Έβρος συνέχισε χθες την πορεία του προς το νότο, σπάζοντας αναχώματα, πλημμυρίζοντας εκτάσεις και προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους των παραποτάμιων οικισμών των Φερών.

Την ίδια στιγμή, στο Ορμένιο, η ζωή είχε αρχίσει να επιστρέφει στους γνώριμους ρυθμούς, αφού ο κίνδυνος που είχε ως αποτέλεσμα την προληπτική εκκένωση ορισμένων σπιτιών την περασμένη Παρασκευή αποσοβήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σε μία προσπάθεια απολογισμού της καταστροφής που εδώ και περίπου 2 εβδομάδες έχει θέσει σε συναγερμό όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, οδηγώντας μάλιστα στην εξάμηνη κήρυξη των παραποτάμιων περιοχών του Έβρου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι αρμόδιοι μιλούν για περισσότερα από 110.000 στρέμματα κάτω από τα νερά. Κι ενώ την Παρασκευή στο «κόκκινο» βρέθηκε το βορειότερο άκρο του Έβρου, με τμήμα του οικισμού του Ορμενίου να πλημμυρίζει μετά από βίαιη ρήξη του αναχώματος, από την Κυριακή το πρόβλημα έχει μεταφερθεί στα νότια του νομού, στην περιοχή του Πετάλου.

Αρνητικός πρωταγωνιστής οι Φέρες
Περίπου 8.000 στρέμματα προστέθηκαν στα χιλιάδες που έχουν πλημμυρίσει στον Έβρο, καθώς χθες το πρωί έσπασε το ανάχωμα στο Πέταλο. Τις προηγούμενες μέρες, είχε γίνει τεχνητή θραύση του αναχώματος ώστε να μπουν ομαλά τα νερά στον κάμπο για να μην προκαλέσουν καταστροφές, όμως το ανάχωμα έσπασε σε άλλο σημείο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν και άλλες εκτάσεις.
Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς σημείωσε χθες ότι συνεργεία του δήμου και της περιφερειακής ενότητας προχώρησαν σε τεχνητές παρεμβάσεις στα αναχώματα της εν λόγω περιοχής, προκειμένου να εκτονωθεί το φαινόμενο και να μην απειληθεί το χωριό Πόρος που βρίσκεται κοντά στην κοίτη του ποταμού. Ωστόσο, η ανησυχία στον οικισμό ήταν έκδηλη και αρκετοί ήταν εκείνοι που βλέποντας την κατάσταση στο Πέταλο να «αγριεύει», φρόντισαν να ετοιμάσουν κάποια από τα πράγματά τους, σε περίπτωση που χρειαζόταν να γίνει εκκένωση του οικισμού.
Ολόκληρος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας ήταν και είναι σε επιφυλακή στο ενδεχόμενο να χρειαστεί να εκκενωθεί ο οικισμός του Πόρου.
Για το λόγο αυτό υπάρχει ήδη έτοιμο προληπτικό σχέδιο εκκένωσης του οικισμού που θα εφαρμοστεί, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, εφόσον κριθεί απαραίτητο προκειμένου να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές.
Ο κ. Πέτροβιτς υπογραμμίζει ότι όπου χρειάζεται γίνονται βελτιωτικές παρεμβάσεις και σημειώνει ότι ο μεγάλος όγκος νερού που μπήκε στο ποτάμι από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία στο ταξίδι του προς το νότο και τις εκβολές του στο Δέλτα δεν αποκλείεται να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα.
Επιπλέον, πονοκέφαλο στις αρμόδιες Υπηρεσίες προκαλούν τις τελευταίες ώρες και οι μεγάλες ποσότητες υδάτων που καταλήγουν στο ύψους του Τυχερού από τον ποταμό Εργίνη της Τουρκίας.

Πώς σώθηκε
το Ορμένιο –
για την ώρα
Δραματικές ώρες έζησε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή ο οικισμός του Ορμενίου, με αρκετά σπίτια να εκκενώνονται προληπτικά, μετά τη ρήξη αναχώματος και την παροχέτευση τεράστιου όγκου υδάτων στην περιοχή.
Μετά από συντονισμένη προσπάθεια, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, του Δήμου Ορεστιάδας και τοπικών παραγόντων κατασκευάστηκε πρόσθετο ανάχωμα προστασίας στις παρυφές του οικισμού, μήκους περίπου 1000μέτρων, με υπερεντατική προσπάθεια επί ένα 24ωρο που συνεχίζεται.
Τελικά σώθηκε ο οικισμός του Ορμενίου και οι περίπου 100 κατοικίες που θα πλημμύριζαν, εκτός από μια που ήταν αδύνατον να συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό.
Ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης δήλωσε σχετικά πως
«η συνεργασία όλων των αρχών και της κοινωνίας, ο ορθός σχεδιασμός και η αποφασιστικότητα αποδίδουν αποτελέσματα εκεί όπου σε ανάλογα φαινόμενα είχαμε ευρεία καταστροφή. Επετεύχθη διάσωση. Η αποτελεσματικότητα, των κατασκευαστών, των εργαζομένων και των εθελοντών πολιτών για τις υπόλοιπες ενέργειες και τη διαχείριση του πολυήμερου πλημμυρικού φαινομένου ήταν ουσιαστική.
Άμεση συνδρομή υπήρξε πέραν των αιρετών και των υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Δήμου, από το Τοπικό Συμβούλιο, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Στρατό, τους οποίους και δημόσια ευχαριστούμε».
Ο υφυπουργός Παιδείας και ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας στις πληγείσες περιοχές
Τις πληγείσες από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών παραποτάμιες περιοχές του Νομού Έβρου επισκέπτεται ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος.
Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου επισκέφθηκε την περιοχή του Ορμενίου, όπου την Παρασκευή υποχώρησε το ανάχωμα που συγκρατούσε τα νερά. Στο Ορμένιο συμμετείχε σε σύσκεψη παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσιόκα, του Γενικού Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδας της ΕΛΑΣ, Αντιστράτηγου Εμμανουήλ Κατριαδάκη και των τοπικών αρχών στην οποία αποφασίστηκαν ενέργειες για την προστασία του πληθυσμού από τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Το πρωί του Σαββάτου ο Υφυπουργός Παιδείας επισκέφθηκε εκ νέου όλες τις πληγείσες από την πλημμύρα περιοχές: Ορμένιο, Καστανιές, τα αναχώματα της Ορεστιάδας, το Πύθιο, του Πραγγί, το Διδυμότειχο και τα Λάβαρα. Ο κ. Δερμεντζόπουλος συμμετείχε σε διαδοχικές συσκέψεις συντονισμού στις περιοχές της Ορεστιάδας, του Διδυμοτείχου και του Σουφλίου στις οποίες συμμετείχαν ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσιόκας, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Γεώργιος Παυλίδης, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι επικεφαλής των τοπικών στρατιωτικών αρχών και οι Δήμαρχοι Ορεστιάδας Βασίλειος Μαυρίδης, Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, και Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός. Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ενημερώθηκε από τους αρμόδιους παράγοντες και τις τοπικές αρχές για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ δόθηκαν οδηγίες για την προστασία του πληθυσμού και του ζωικού κεφαλαίου από τις πλημμύρες.

Και ο στρατός στη μάχη με τις πλημμύρες
Εντολή στο Στρατό Ξηράς να συνδράμει με όλα τα δυνατά μέσα στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή του Έβρου έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, με αφορμή την κήρυξη του νομού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων.
Στο πλαίσιο αυτό ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς μετέβη την Κυριακή στην περιοχή και συμμετείχε σε σύσκεψη στο Πύθειο, υπό τον υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο, τον γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας Σεραφείμ Τσόκα, τον περιφερειάρχη ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γεώργιο Παυλίδη, τον δήμαρχο Ορεστιάδας, και εκπροσώπους της ελληνικής Αστυνομίας και του πυροσβεστικού Σώματος.

ΤΗΣ ΚικήΣ Ηπειρώτου
gnomionline.gr

 

Διαβάστηκε 603 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014 12:26
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Τελευταία άρθρα από τον/την zwh