Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του ΈβρουΣτην αναμονή 5.000 άτομα με αναπηρία στον Έβρο
20
Ιανουαρίου

Στην αναμονή 5.000 άτομα με αναπηρία στον Έβρο Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Περισσότερα από 5.000 άτομα με αναπηρία στον Έβρο βρίσκονται στην αναμονή για την πιστοποίηση της αναπηρίας τους από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ του ΕΟΠΥΥ. Όπως επισημαίνουν, νιώθουν μεγάλη απογοήτευση και απόγνωση, καθώς για τους περισσότερους, μία τέτοια γνωμάτευση, που μεταφράζεται σε καταβολή του πολυπόθητου επιδόματος, συνδέεται άμεσα με την επιβίωσή τους.

Με βάση ανεπίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, το διάστημα της απεργίας έχουν ακυρωθεί περίπου 24.500 ραντεβού στις επιτροπές των ΚΕΠΑ, πανελλαδικά, ενώ κατά τον ίδιο χρόνο έχουν υποβληθεί 11.500 νέες αιτήσεις ατόμων με αναπηρίες για πιστοποίηση, φέροντας σε αδιέξοδο την ευάλωτη αυτή κοινωνική ομάδα. Από τη μία ο τρόπος λειτουργίας των ΚΕΠΑ, που προκαλούσε τεράστιες καθυστερήσεις στους ελέγχους, όπως καταγγέλλουν τα άτομα με αναπηρία, και από την άλλη η πολύμηνη απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, που στελεχώνουν τις επιτροπές ελέγχου, έχουν εξαθλιώσει τους δικαιούχους. Καθημερινά αναβάλλονται εκατοντάδες ραντεβού ατόμων με αναπηρία, ενώ ο νομαρχιακός σύλλογος Έβρου για τα ΑμεΑ, γίνεται αποδέκτης της απογοήτευσης και της απόγνωσης που επικρατεί από την κατάσταση αυτή.

 

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του νομαρχιακού συλλόγου Γιάννης Τοπτσής, τα άτομα με αναπηρία βρίσκονται σε δεινή θέση περιμένοντας να αξιολογηθούν και εντωμεταξύ ζώντας με ελάχιστους έως και καθόλου πόρους, σε ορισμένες περιπτώσεις. «Αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι και πριν την απεργία, υπήρχε πολύ μεγάλη αναμονή. Ακόμη κι αν σταματήσει λοιπόν η απεργία, αναρωτιόμαστε πότε θα βρουν οι επιτροπές τους φυσιολογικούς τους ρυθμούς, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος», ενώ επαναφέρει πιο επιτακτικά το αίτημα για λειτουργία επιτροπής και στο Διδυμότειχο, ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες του βορείου Έβρου, ιδιαίτερα μετά τις καθυστερήσεις των τελευταίων μηνών. 

Ποια λύση προωθεί το υπουργείο
Σε ειδικό σώμα και όχι στον δυσλειτουργικό ΕΟΠΠΥ θα υπάγονται πλέον οι γιατροί των  Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, σε μία προσπάθεια να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων από τις συνεχιζόμενες απεργίες και να λειτουργήσουν και πάλι οι μηχανισμοί αξιολόγησης αναπηρίας που έχουν αδρανοποιηθεί από τις 25 Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα, με τροπολογία που θα κατατεθεί στην Βουλή εντός των προσεχών ημερών από υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, προβλέπεται ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που είναι ενταγμένοι στο Ειδικό Σώμα Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών Αναπηρίας ΚΕΠΑ, εξακολουθούν να υπάγονται σε αυτό. Οι γιατροί θα παρέχουν τις εξειδικευμένες υπηρεσίες τους για την απρόσκοπτη λειτουργία των υγειονομικών Επιτροπών ΚΕΠΑ έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014, ανεξάρτητα αν κατά το μεταβατικό αυτό στάδιο συνεχίσουν να υπηρετούν στον ΕΟΠΥΥ ή σε άλλο δημόσιο Υγειονομικό Σχηματισμό, ή εάν επιλέξουν να ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα ή να ασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα.
Για τον ίδιο λόγο, θα παραταθεί η χορήγηση προνοιακών επιδομάτων  μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου  σε όσες περιπτώσεις εκκρεμεί η επανεξέτασή τους.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο -αν συνεχιστεί η απεργία- να δοθεί νέα δίμηνη παράταση για όσους περιμένουν να επανεξεταστούν για τις αναπηρικές συντάξεις

Πρόταση για συνεργασία ΑμεΑ- Πολυκοινωνικού
Στα πλαίσια της συνεργασίας  μεταξύ του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Έβρου και του Δήμου Αλεξανδρούπολης  δια μέσου του Πολυκοινωνικού, προτείνεται:
Τα άτομα με αναπηρίες να χρησιμοποιούν ελεύθερα  τον χώρο αναψυχής και εκδηλώσεων του Β΄ ΚΑΠΗ.
Την ψυχολογική υποστήριξη τους  μέσω των Ψυχολόγων του Πολυκοινωνικού, τη βοήθεια  στις Κοινωνικές Έρευνες, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο με τους Κοινωνικούς Λειτουργούς.
Χρήση του χώρου του ιατρείου του Β΄ ΚΑΠΗ  για την παροχή δωρεάν φυσιοθεραπειών και νοσηλευτικών παροχών όπως τη μέτρηση του σακχαρώδη διαβήτη, της αρτηριακής πίεσης  και της χοληστερόλης.
Χρήση των μηχανημάτων κινησιοθεραπείας  του Πολυκοινωνικού  που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις και στο χώρο εκγύμνασης του Κολυμβητηρίου.
Η μετακίνηση όπου απαιτείται με οχήματα του Πολυκοινωνικού.
Επίσης αν κριθεί  απαραίτητο μετά από συνεργασία  και συνεννόηση με το Δ.Σ. του Συλλόγου και την έκθεση της Κοινωνικής Λειτουργού οι υπηρεσίες αυτές  μπορεί να παρέχονται κατ΄οίκον.
Τέλος το Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Αλεξανδρούπολης της Γενική Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ)  θα συνεργαστεί  με το Σύλλογο στα πλαίσια του προγράμματος.

gnomionline.gr

Διαβάστηκε 604 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014 13:09
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter