Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του ΈβρουΕρώτηση Γεροντόπουλου σχετικά με τη μόλυνση των νερών του ποταμού Έβρου
27
Νοεμβρίου

Ερώτηση Γεροντόπουλου σχετικά με τη μόλυνση των νερών του ποταμού Έβρου Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Ερώτηση Γεροντόπουλου σχετικά με τη μόλυνση των νερών του ποταμού ΈβρουΣτοιχεία στα οποία αποδεικνύεται ότι τα επίπεδα της ρύπανσης του Έβρου αυξάνονται από Ορμένιο μέχρι την Ορεστιάδα κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Γεροντόπουλος.

Ο κ. Γεροντόπουλος με ερώτησή του στον Υπουργό ΠΕΚΑ Ευάγγελο Λιβιεράτο παραθέτει το πρόβλημα που υπάρχει και με αστικά λύματα που προέρχονται από την Αδριανούπολη και τις πόλεις και τα χωριά που συναντούν τον Εργίνη, παραπόταμο του Έβρου.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αναρωτιέται για τις δυνατότητες διασυνοριακής συνεργασίας και τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για τον περιορισμό της ρύπανσης.

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ

Ανεπεξέργαστα λύματα και απόβλητα διάφορων δραστηριοτήτων που εδρεύουν σε βιομηχανικές ζώνες στη συνοριακή πλευρά της Τουρκίας δέχεται ο ποταμός Έβρος, σύμφωνα με δειγματοληψίες του Ινστιτούτου Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ τον Ιούλιο του 2010.
Οι μετρήσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε) ξεκινούν από το Ορμένιο και δείχνουν επιβαρύνσεις με ψευδάργυρο σε χαμηλές τιμές. Στο κομμάτι της Ορεστιάδας υπάρχει επιβάρυνση με τοξικό μόλυβδο που φθάνει στα 112 μg/l (με όριο για το πόσιμο νερό τα 10 μg/l) και την ύπαρξη ψευδάργυρου στα 1.172 μg/l και χαλκού. Το μικροβιολογικό φορτίο αγγίζει τα 12.000 άτομα ανά 100ml και καταδεικνύει ζωικά απόβλητα ή αστικά λύματα.
Σε περιοχή κοντά στο Διδυμότειχο, το μικροβιολογικό φορτίο παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ εντοπίζεται και αμμωνία που αγγίζει τα 60 μg/l (το όριο για το πόσιμο νερό είναι τα 50 μg/l) και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υποδηλώνει απόβλητα από γεωργικές εργασίες κ.ά. Οι μικροβιολογικές συγκεντρώσεις δεν υποχωρούν ούτε στο Σουφλί ούτε στο Τυχερό, με την αμμωνία να αγγίζει και εδώ τη συγκέντρωση των 70 μg/l. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με το υψηλό μικροβιολογικό φορτίο που εντοπίζεται στην Ορεστιάδα και στο Διδυμότειχο από τα λύματα της Αδριανούπολης, αλλά και στο Τυχερό, όπου ο Εργίνης συναντά τον ποταμό Έβρο.
Τα παραπάνω στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για την ποιότητα των νερών του ποταμού Έβρου, όπως επίσης ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι ουσιαστικός έλεγχος της ποιότητας των υδάτων γίνεται μόνο στην Ελληνική πλευρά της λεκάνης απορροής.
Η διασυνοριακή ρύπανση του ποταμού Έβρου δημιουργεί την ανάγκη να υπάρξει ένας διακρατικός φορέας διαχείρισης των υδάτων του, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Αυτός ο ενιαίος φορέας θα μπορούσε να διεκδικήσει σημαντικές Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα.

Ερωτάται ο υπουργός:
1) Τι προτίθεται να κάνει για να προστατευθούν από την ρύπανση των γύρω χωρών τα ύδατα του ποταμού Έβρου;
2) Υπάρχει η βούληση για διασυνοριακή συνεργασία με τη δημιουργία ενιαίου φορέα ελέγχου των υδάτων του ποταμού Έβρου, με πρωτοβουλία της χώρας μας;

Ο ερωτών Βουλευτής
Κυριάκος Γεροντόπουλος

Διαβάστηκε 704 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012 18:23
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter