Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του ΈβρουΤο τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο είναι ένα αιρετικό μπεκατσήδικο αλεβιτικό μουσουλμανικό τζαμί που δεν έχει καμία σχέση με το επίσημο σουνιτικό δόγμα της Τουρκίας!
Το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο είναι ένα αιρετικό μπεκατσήδικο αλεβιτικό μουσουλμανικό τζαμί που δεν έχει καμία σχέση με το επίσημο σουνιτικό δόγμα της Τουρκίας! Το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο είναι ένα αιρετικό μπεκατσήδικο αλεβιτικό μουσουλμανικό τζαμί που δεν έχει καμία σχέση με το επίσημο σουνιτικό δόγμα της Τουρκίας!
15
Ιουλίου

Το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο είναι ένα αιρετικό μπεκατσήδικο αλεβιτικό μουσουλμανικό τζαμί που δεν έχει καμία σχέση με το επίσημο σουνιτικό δόγμα της Τουρκίας!

Γράφτηκε από τον 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο είναι ένα αιρετικό αλεβιτικό μουσουλμανικό τζαμί, που δεν έχει καμία σχέση με το επίσημο σουνιτικό δόγμα της Τουρκίας! Κι επειδή ακούγονται διάφορα και απίστευτα αυτές τις μέρες, οποιαδήποτε απόπειρα βεβήλωσης θα αφήσει ουσιαστικά αδιάφορη την επίσημη Τουρκία, άσχετα αν κάνει κάποια δήλωση ή ακόμη και διάβημα, κι από την άλλη θα προκαλέσουμε ανήκεστο βλάβη στις σχέσεις μας με μεγάλα τμήματα του τουρκικού πληθυσμού, που ήταν και θα είναι ιστορικοί συνομιλητές μας.


Σε μια ενδιαφέρουσα δημόσια τοποθέτηση του ο συγγραφέας-ερευνητής Ζήσης Φυλλαρίδης αναδεικνύει και υπογραμμίζει αυτή τη σχέση του τεμένους με τον μπεκτασισμό και τον αλεβιτισμό και γιατί η επίσημη Τουρκία το θεωρεί αιρετικό τέμενος. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά τα χρόνια πέρασαν από τις Καστανιές χιλιάδες μουσουλμάνοι θρησκευτικοί επισκέπτες και τουρίστες αλλά ποτέ δεν το κατέστησαν με την αθρόα προσέλευση τους έναν θρησκευτικό προορισμό!
Σταύρος Παπαθανάκης
..................................................................................................................................................................

Όσοι αναφέρονται στην ιστορία της περιοχής μας, θα πρέπει να την γνωρίζουν κιόλας, καθώς η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας, κι αυτό είναι κάτι περισσότερο από γνωστό. Το τέμενος του Διδυμοτείχου δεν έχει καμία σχέση με αυτό που σήμερα λέμε Τουρκία, και γενικά με το Σουνιτικό Ισλάμ το οποίο θεωρητικά εκφράζει ο σουλτάνος. Γνωρίζω τα τουρκικά και διαβάζω χρόνια εφημερίδες και ιστορικά βιβλία από την απέναντι όχθη. Το τέμενος του Διδυμοτείχου είναι Αλεβητικό, και θεωρείται από την επίσημη θρησκευτική γραμμή της Τουρκίας ως "αιρετικό". Γι' αυτό ακόμη και όταν κάηκε στην γείτονα χώρα αναφέρθηκε με ψηλά γράμματα, και δεν έδωσαν σημασία. Φανταστείτε δηλαδή να καιγόταν καταστρεφόταν μια Καθολική, Ευαγγελική, ή κατά τα δεδομένα μας "αιρετική" εκκλησία σε τουρκικό έδαφος. Στην Αδριανούπολη υπάρχει αντίστοιχο τέμενος, μικρότερου μεγέθους, το οποίο επί χρόνια σχεδόν το....άφησαν να καταρρεύσει. Και να είσαστε σίγουροι ότι και αύριο να πούμε να το ανοίξουμε ως επισκέψιμο χώρο, και ως δια μαγείας να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις μας με την Τουρκία, οι Τούρκοι δεν θα δείξουν κανένα ενδιαφέρον, κι αυτό γιατί στο σχολείο μάθανε πως ο Αλεβητισμός είναι μια αίρεση, χειρότερη από το να έχεις άλλη θρησκεία, και γι' αυτό τον λόγο δεν τον έθεσαν ποτέ ως θέμα. Για την ιστορία θα πω το εξής. Το τέμενος ιδρύθηκε από τον Βαγιαζήτ τον ΄Β, ο οποίος επίσης σήμερα στα τουρκικά βιβλία ιστορίας, θεωρείται ως "αιρετικός" ή "αλλόπιστος", καθώς προώθησε τον Αλεβητισμό, δηλαδή μια πίστη που συνδυάζει Ισλαμικά, Χριστιανικά, και ειδωλολατρικά στοιχεία. Έτσι λοιπόν η σύνδεση του τεμένους του Διδυμοτείχου, με τα δραματικά γεγονότα της Αγίας Σοφίας, είναι ημι-μαθής, ανιστόρητη, αφελής ενώ θα μπορούσε να είναι και επικίνδυνη, αν δεν περιοριζόταν μόνο στην επαναστατική αρένα του facebook. Ζούμε σε μια περιοχή, που είτε μας αρέσει είτε όχι, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, πέρασαν διάφοροι και διαφορετικοί πολιτισμοί, και αναδεικνύοντας την Ιστορία της, πρέπει να την αναδείξουμε στο σύνολο της, σε όλες της τις εκφάνσεις. Άρα ο μόνος ο οποίος έχει να κερδίσει με την ανάδειξη αυτού του τμήματος της ιστορίας της περιοχής είμαστε εμείς. Διαφορετικά γινόμαστε μια χριστιανική εκδοχή του σουλτάνου, ή του ισλαμικού κράτους. Συγγνώμη αλλά έχω την εντύπωση ότι απευθύνομαι σε νοήμονες ανθρώπους. Όχι σε γιουρούκια

 Ζήσης Φυλλαρίδης

Συγγραφέας-ερευνητής

voreasmagazin.blogspot.com

Διαβάστηκε 1547 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter