Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Διδυμότειχο-Ομιλία: Όταν ο Κάρολος ΙΒ΄ κυβερνούσε τη Σουηδία από το κάστρο του Διδυμοτείχου. Διδυμότειχο-Ομιλία: Όταν ο Κάρολος ΙΒ΄ κυβερνούσε τη Σουηδία από το κάστρο του Διδυμοτείχου.
28
Νοεμβρίου

Διδυμότειχο-Ομιλία: Όταν ο Κάρολος ΙΒ΄ κυβερνούσε τη Σουηδία από το κάστρο του Διδυμοτείχου.

Γράφτηκε από τον 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Λίγες είναι οι προσωπικότητες του 18ου αιώνα που έχουν απασχολήσει τη διεθνή γραμματεία, έχουν υμνηθεί, αλλά και αμφισβητηθεί όσο ο Κάρολος ΙΒ΄ της Σουηδίας. Η άνω των πέντε ετών διαμονή του βασιλέως στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συνδέεται με μία κρίσιμη περίοδο, πλήρη διπλωματικών, πολιτικών και πολεμικών γεγονότων.

Η επί ένα έτος, κατά το διάστημα 1713-1714 παραμονή του Καρόλου και των συντρόφων του στην πόλη του Διδυμοτείχου είχε μείνει εσφαλμένα στην πενιχρή ελληνική βιβλιογραφία ως πιθανή περίοδος φυλάκισης. Στην πραγματικότητα, η διαβίωση του Σουηδού ηγεμόνα στην πόλη υπήρξε ιδιαιτέρως σημαντική για τον ίδιο και για τη χώρα του, κάτι που γνωρίζουμε χάρη σε ένα μεγάλο αριθμό συγγραμμάτων ανθρώπων που διέμεναν μαζί του ή τον επισκέφθηκαν εδώ, από ένα πλήθος ειδικών απεσταλμένων κυβερνήσεων, αξιωματούχων και ηγεμόνων, αλλά και από σχετικά έργα των χρόνων που ακολούθησαν. Χάρη στους συγγραφείς του παρελθόντος, κάποιοι από τους οποίους έπαιξαν κύριο ρόλο στην ίδια τη διαγραφή των γεγονότων, αλλά και στην πρόσφατη συνεργασία Σουηδών επιστημόνων με Βαλκάνιους συναδέλφους τους, το κάστρο του Διδυμοτείχου, το «Κορόλ σαράι» φανερώνεται ως το προσκήνιο επί του οποίου διαδραματίζονταν σημαντικά γεγονότα, από όπου ο Κάρολος με τους Υπουργούς και τους λοιπούς αξιωματούχους του κυβερνούσε de-facto την πατρίδα του και όπου λάμβαναν χώρα διπλωματικές μάχες.

 

Ομιλητής:Αθανάσιος Ι. Γουρίδης, δρ πολιτικός μηχανικός-αρχαιολόγος

Σάββατο 30-11-19Δημοτικό αμφιθέατρο Διδυμοτείχου

ώρα: 19:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Διαβάστηκε 1145 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 11:48
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
didymoteicho.net

Τελευταία άρθρα από τον/την didymoteicho.net