Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του ΈβρουΑναθάρρησαν με τις βροχές τα χωράφια στην Ορεστιάδα.
Αναθάρρησαν με τις βροχές τα χωράφια στην Ορεστιάδα. Αναθάρρησαν με τις βροχές τα χωράφια στην Ορεστιάδα.
27
Αυγούστου

Αναθάρρησαν με τις βροχές τα χωράφια στην Ορεστιάδα.

Γράφτηκε από τον 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Με την πλειοψηφία των περιοχών με ηλίανθο να έχουν ξεκινήσει τη συγκομιδή εδώ και λίγες ημέρες, τα μηνύματα που έρχονται για τη φετινή συγκομιδή είναι θετικά, καθώς οι βροχές που ήρθαν τον Ιούλιο λειτούργησαν ως επί το πλείστον ευεργετικά για την παραγωγικότητα των φυτών.

Πάντως σε Ορεστιάδα και Δράμα μια φαινομενικά προβληματική χρονιά άλλαξε άρδην από τις καλοκαιρινές βροχές, που βοήθησαν τις αποδόσεις να ανέβουν, ενώ ακόμα και σε ποτιστικά χωράφια οι παραγωγοί δεν είχαν έξοδα άρδευσης λόγω των βροχών. Υπάρχει βέβαια και μια μερίδα παραγωγών, που έχασαν τη σοδειά τους από πλημμύρες ή από παρατεταμένη ανομβρία.

Αναθάρρησαν με τις βροχές τα χωράφια σε Ξάνθη και Ορεστιάδα
Πίσω θα πάει η συγκομιδή σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τον παραγωγό από την Αλεξανδρούπολη Νίκο Μπαλούτσο: «Τελευταία είχαμε κάποιες καλές βροχές και τα φυτά πήραν τα πάνω τους εκεί που είχαν πάρει τον κατήφορο. Σε σύγκριση με πέρσι θα πάμε πίσω, προς αρχές Σεπτέμβρη». Υψηλές αποδόσεις περιμένουν οι παραγωγοί στην Ορεστιάδα, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του γεωτεχνικού τμήματος του ΑΣ Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Σάκη Κουτουκίδης: «Αν και στην αρχή τα φυτά δεν είχαν καλό στην αρχή καλό φύτρωμα, οι βροχές που έπεσαν στη συνέχεια έσωσαν την κατάσταση. Στα ξηρικά, που έγιναν ποτιστικά επί της ουσίας, περιμένουμε αποδόσεις έως και 150 κιλά / στρέμμα υψηλότερες σε σχέση με πέρσι. Πάντως είναι λίγες μέρες που ξεκινήσαμε και δεν έχουμε οριστική εικόνα». Κατά τον Βασίλη Μιτούση παραγωγό από την Ορεστιάδα ένα ποσοστό από 10 έως 20% των χωραφιών είχαν από μειωμένη έως καθόλου παραγωγή λόγω της παρατεταμένης έλλειψης βροχών πριν από λίγους μήνες. «Στα υπόλοιπα, ξηρικά κυρίως χωράφια της περιοχής, περιμένουμε αποδόσεις υψηλότερες των 200 κιλών / στρέμμα», μας είπε.
Ξεκίνησε η συγκομιδή και στην Ξάνθη, όπως μας είπε συμφώνησε και ο παραγωγός Κώστας Δαλάτσης, που καλλιεργεί ποτιστικό ηλίανθο: «Ειδικά τα αρδευόμενα είχαν την εικόνα ότι θα πάνε πολύ καλά αλλά περιμένουμε να δούμε. Αν και είχαμε ανομβρία στην περιοχή, το τελευταία διάστημα έπεσαν βροχές που βοήθησαν τα φυτά, σε συνδυασμό και με πτώση της θερμοκρασίας. Βέβαια, κάποια πρώιμα ποτιστικά που συγκομίστηκαν σε κοντινές περιοχές έπιασαν 300 κιλά/στρέμμα, χωρίς να ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Αναφορικά με ορισμένα προβλήματα που αντιμετώπισαν παραγωγοί στην περιοχή του ο κ. Δαλάτσης σημείωσε: Ορισμένα χωράφια είχαν πλημμυρίσει και έχασαν εντελώς την παραγωγή τους, αυτό όμως αφορά μια μερίδα εκτάσεων, κυρίως στο νότιο τμήμα του νομού (σσ περιφερειακής ενότητας Ξάνθης). Επίσης την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε δυνατό αέρα, ακόμα και ανεμοστρόβιλους. Το σημαντικό είναι όμως ότι δεν εμφανίστηκαν τα πολλά και ζεστά μελτέμια που είχαμε πέρσι και είχαν μειώσει τις αποδόσεις».

Ξεκίνησε ο αλωνισμός στη Δράμα σε κάποια ξηρικά χωράφια, σύμφωνα με τον παραγωγό Τάσο Πεφτίνα. «Ακόμα και τα ξηρικά, φέτος έγινα ποτιστικά λόγω των πολλών βροχών» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προβεί εν συνεχεία σε μια εκτίμηση για τη φετινή χρονιά: «Αν εξαιρέσουμε κάποια χωράφια που προσβλήθηκαν από μύκητες, τα ξηρικά είναι πολύ ανεβασμένα φέτος. Στα ποτιστικά χωράφια είμαστε γύρω στα 400 κιλά. Σε ορισμένα ποτιστικά, όπως είδα και από δικά μου χωράφια οι πολλές βροχές είχαν αποτέλεσμα την απώλεια ειδικού βάρους σε ποσοστό περίπου 20%. Και πάλι όμως δεν πέσαμε πολύ. Γενικά το κλίμα είναι θετικό και υπάρχει ικανοποίηση, κυρίως από την άνοδο στα ξηρικά,» ανέφερε ο κ. Πεφτίνας.

 

ypaithros.gr

Διαβάστηκε 986 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter