Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του ΈβρουΆυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των μυοκαστόρων στον Έβρο.
Άυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των μυοκαστόρων στον Έβρο. Άυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των μυοκαστόρων στον Έβρο.
28
Ιουλίου

Άυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των μυοκαστόρων στον Έβρο.

Γράφτηκε από τον 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς οι πληθυσμοί του μυοκάστορα στη χώρα μας, ενός υδρόβιου τρωκτικού, που έχει εξελιχθεί σε μάστιγα για τις καλλιέργειες.Οι πληθυσμοί του δεν είναι ακόμα τουλάχιστον τόσο μεγάλοι, αλλά έχουν αναφερθεί ζημιές στα χωράφια, ενώ αγρότες το βλέπουν σε ολοένα και περισσότερες περιοχές.

Οι ειδικοί φοβούνται πως αν αυξηθούν κι άλλο οι πληθυσμοί του, αρκετά είδη καλλιεργειών, όπως τα σιτηρά, τα ρύζια, τα κηπευτικά και ορισμένα δενδρώδη είδη, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο είδος κατατρώει το ριζικό σύστημα των φυτών.

Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η κα Ελένη Μακρυγιάννη, Συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης «έχουν εμφανιστεί σε πολλές περιοχές του Δέλτα και σε παραποτάμους, καθώς επίσης και στην πλευρά της Τουρκίας. Ως ώρας, δεν έχουμε αναφορές για ζημιές σε καλλιέργειες από τους αγρότες, ωστόσο το τρωκτικό αυτό γεννάει 2-3 φορές το χρόνο και πολλαπλάσιαζεται γρήγορα, οπότε μπορεί στο μέλλον, να έχουμε πρόβλημα».

Σύμφωνα με την ίδια, μυοκάστορες έχουν αναφερθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Ήπειρο, για παράδειγμα, ενώ τις τελευταίες ημέρες το παράξενο τρωκτικό εθεάθη στον κάμπο του Νεοχωρίου και της Κατοχής, λίγο έξω από το Μεσολόγγι, όπου υπάρχουν πάμπολλοι υδροβιότοποι, λόγω ποταμού Αχελώου και των λιμνών. Πληθυσμοί αυτού του είδους έχουν επίσης αναφερθεί σε διάφορους νομούς της Μακεδονίας (Σέρρες, Δράμα) καθώς επίσης στην Λευκάδα και την Κέρκυρα.

Σημειωτέον ότι ο μυοκάστορας (Myocastor coypus) είναι υδρόβιο τρωκτικό, ενδημικό στη νότια Αμερική. Μεταφέρθηκε στη βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, για την εκμετάλλευση της γούνας του. Όμως ορισμένα εξ αυτών απέδρασαν ή απελευθερώθηκαν από εκτροφεία και κατόρθωσαν να εγκατασταθούν με επιτυχία στο φυσικό περιβάλλον (όχθες ποταμών και υγροτόπους) των νέων περιοχών, διαταράσσοντας την ισορροπία των οικοσυστημάτων και υποβαθμίζοντας την οικονομική και περιβαλλοντική αξία των περιοχών στις οποίες εμφανίζεται.

Οι επιπτώσεις της παρουσίας του στους υγροτόπους, μέσα από τη διατροφή του με υδρόβια βλάστηση και ρίζες φυτών, μπορεί να είναι αρνητικές για τις φυτοκοινότητες με πιθανό επακόλουθο τη διάβρωση των παράκτιων ενδιαιτημάτων άλλων ζώων.

«Επίσης, ο μυοκάστορας έχει παρατηρηθεί να τρέφεται με αυγά παρυδάτιων πουλιών που βρίσκει στις φωλιές τους», εξηγεί η κα Μακρυγιάννη.

Ο μυοκάστορας θεωρείται ότι είναι επιβλαβές είδος και για την οικονομία καθώς τρέφεται με αγροτικές καλλιέργειες, προκαλώντας ζημιές στις σοδειές. Επίσης, με τα λαγούμια που ανοίγει κοντά σε αρδευτικά συστήματα, αποστραγγιστικά έργα και αναχώματα ποταμών και λιμνών προκαλεί αστάθεια στο έδαφος.

Για τους ως άνω λόγους κατατάσσεται στα 100 χειρότερα χωροκατακτητικά ξενικά είδη της Ευρώπης, όπου και λαμβάνονται μέτρα εξόντωσής του, μέσω ειδικών προγραμμάτων.

.agrotypos.gr

Διαβάστηκε 1612 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter