Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του Έβρου«Ανοιχτή επιστολή Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων Β. Έβρου σχετικά με τις ζημίες που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών».
«Ανοιχτή επιστολή Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων Β. Έβρου σχετικά με τις ζημίες που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών» «Ανοιχτή επιστολή Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων Β. Έβρου σχετικά με τις ζημίες που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών»
06
Ιουλίου

«Ανοιχτή επιστολή Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων Β. Έβρου σχετικά με τις ζημίες που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών».

Γράφτηκε από τον 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Αξιότιμοι/ες Κύριοι/ες, συγκεντρωθήκαμε την Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018 στο Διδυμότειχο, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων των περιοχών Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος με κύριο θέμα το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει στην περιοχή του Β. Έβρου με τις καταστροφικές, για τις καλλιέργειες, καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή μας.

Έχοντας το προνόμιο της καθημερινής και άμεσης επικοινωνίας με τους παραγωγούς της περιοχής, θεωρούμε ως υποχρέωση μας την σύνταξη της παρούσας ως αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες του Β. Έβρου.
Στον Β. Έβρο, η πλειοψηφία των αγροτεμαχίων βρίσκονται σε ξηρικές περιοχές και είναι πολυκερματισμένα. Ο χειμώνας στην περιοχή μας ήταν εντόνως βροχερός με αποτέλεσμα την ανάσχεση της ανάπτυξης των σιτηρών, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκαν ασφυκτικές συνθήκες στο έδαφος, ευνοϊκές για την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών. Την υψηλή βροχόπτωση διαδέχθηκε η παρατεταμένη ανομβρία που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα και που συντέλεσε ακολούθως σε εκτεταμένη απώλεια παραγωγής στις χειμερινές καλλιέργειες, η οποία αντανακλάται σε μείωση 50 - 70 %  (σε σχέση με άλλες χρονιές). Παράλληλα τα υαλώδη στα Σκληρά Σιτάρια είναι σε τόσο μειωμένα επίπεδα, ώστε οι μύλοι να τα προωθούν όλα για ζωοτροφές, με την αντίστοιχη μείωση της τιμής τους ανά κιλό η οποία κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στα 0,14 €.
Την ίδια στιγμή, η παρατεταμένη ξηρασία οδήγησε τους περισσότερους παραγωγούς σε πολύ όψιμη σπορά ανοιξιάτικων καλλιεργειών όπως Βαμβάκι και Ηλίανθος (τα οποία αποτελούν τις βασικότερες ανοιξιάτικες καλλιέργειες στην περιοχή μας με συντριπτικά ποσοστά), με αποτέλεσμα είτε την μειωμένη φυτρωτικότητα, είτε την λανθασμένη επιλογή μεσοπρώιμων ποικιλιών οι οποίες αναγκαστικά σπάρθηκαν όψιμα (με αποτέλεσμα να μην είναι πιθανή η συγκομιδή τελικού προϊόντος),  είτε ακόμα και σε επανασπορά λόγω αλλοίωσης του σπόρου.
Έχοντας ως γνώμονα τα παραπάνω, αντιλαμβάνεστε την κοινωνική-οικονομική έκταση που λαμβάνουν τα προβλήματα, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες όχι μόνο για την συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και την αντιμετώπιση της καθημερινότητας σε επίπεδο οικογένειας (όπου στην περιοχή μας όλες οι οικογένειες έχουν κάποιον αγρότη), όπου το εισόδημα συρρικνώνεται σημαντικά την στιγμή που έχουν επενδυθεί μεγάλα ποσά για την σπορά.
Ως εκ τούτου, και κατόπιν διαβούλευσης θέλουμε να προτείνουμε τα κάτωθι για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης κατάστασης:
1)    Δεδομένου ότι η ανομβρία δεν αποτελεί επιλέξιμη ζημιογόνος αιτία για αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις χειμερινές αλλά και για τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες μέσω ΠΣΕΑ, αλλά με άμεσες διαδικασίες πληρωμής.
2)    Να μην ισχύσει το όριο παραδοτέας παραγωγής για συνδεδεμένα καθεστώτα φυτικού στις πληγείσες περιοχές, ή να μειωθεί σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα.
3)    Να μην υπάρχει αυστηρότητα κατά την διενέργεια επιτοπίων ελέγχων σε περιπτώσεις όπου αποδεικνύεται προφανώς ότι έχει πραγματοποιηθεί η σπορά της δηλωμένης στην ΕΑΕ 2018 καλλιέργειας, αλλά ωστόσο το αγροτεμάχιο υπολείπεται σε καλυπτικότητα λόγω προβληματικού φυτρώματος.
4)    Πρόβλεψη για αποζημίωση του κόστους επανασποράς όπου αυτή αποδεικνύεται.
Τονίζοντας την περηφάνια των παραγωγών της περιοχής μας, δεν ζητάμε να αποζημιωθούμε για να πλουτίσουμε, αλλά ζητάμε να στηριχθούμε για να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που για τόσα χρόνια κάνουμε με ζήλο, όντας (οι αγρότες) η βαριά βιομηχανία της περιοχής του Έβρου.
Ως εκ τούτου, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, ενώ παράλληλα είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

                    Με Τιμή,
Οι Συνυπογράφοντες Πρόεδροι TK
ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ    ΚΥΑΝΗΣ
ΑΣΒΕΣΤΑΔΩΝ    ΜΑΝΗΣ
ΑΣΠΡΟΝΕΡΙΟΥ    ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΥ
ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ    ΠΡΑΓΓΙΟΥ
ΕΛΛΗΝΟΧΩΡΙΟΥ    ΠΥΘΙΟΥ
ΙΣΑΑΚΙΟΥ    ΣΙΤΟΧΩΡΙΟΥ
ΚΑΡΩΤΗΣ    ΣΟΦΙΚΟΥ
ΚΟΥΦΟΒΟΥΝΟΥ   

*Η λίστα των Προέδρων ανανεώνεται καθημερινά


ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΑΛΗΠΤΩΝ


1)    ΥΠΟΥΡΓΟΣ – ΥΠ.Α.Α.Τ.
2)    ΕΛΓΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ – Δ.Σ.
3)    ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ – ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ
4)    ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΕΒΡΟΥ
5)    ΔΗΜΟΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
6)    ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ
7)    ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ν.ΕΒΡΟΥ

Διαβάστηκε 942 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2018 20:17
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter