Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του ΈβρουΑνακοίνωση του συλλόγου αλληλεγγύης πολιτών Β. Έβρου για τις εξελίξεις στο Έβρο και την κράτηση των στρατιωτικών.
Ανακοίνωση του συλλόγου αλληλεγγύης πολιτών Β. Έβρου για τις εξελίξεις στο Έβρο και την κράτηση των στρατιωτικών. Ανακοίνωση του συλλόγου αλληλεγγύης πολιτών Β. Έβρου για τις εξελίξεις στο Έβρο και την κράτηση των στρατιωτικών.
Μαρτίου

Στις 7/3/2018 το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου συνεδρίασε εκτάκτως με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στην παράνομη και παρατεταμένη κράτηση των δύο στρατιωτικών μας από τις τουρκικές αρχές. Με απόλυτη ομοφωνία αποφασίστηκαν τα εξής:

1) Την δήλωση αμέριστης συμπαράστασης προς τους στρατιωτικούς μας με την συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο της Κυριακής 11/3/2018 καταγγέλλοντας την παράνομη κράτησή τους και απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή τους.
2) Την έκφραση συμπάθειας και αλληλεγγύης προς τους δοκιμαζόμενους γονείς τους, συμμεριζόμενοι την αγωνία τους και δηλώνοντας ότι μέχρι την αίσια έκβαση της υπόθεσης τα παιδιά τους είναι και δικά μας παιδιά. Άρα θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα αντίδρασης στο βαθμό που το επιτρέπουν οι δυνάμεις μας.
3) Την επισήμανση και απαίτηση για δυναμική αντίδραση από τους συμπολίτες μας – σταματώντας προσωρινά τις επισκέψεις και εφαρμόζοντας «εμπάργκο» σε προϊόντα από την γείτονα χώρα – μέχρι την λήξη του επεισοδίου και την επιστροφή στην πατρίδα των δύο παιδιών. Ας αναλογιστούν την αντίδρασή τους αν ήταν άμεσα ενδιαφερόμενοι, και με την υπόθεση ότι τα παιδιά είναι μέλη της δικής τους οικογένειας.
4) Την εξάντληση κάθε δυνατού μέσου πίεσης στους άρχοντες και τους φορείς της γειτονικής πόλης, της Αδριανούπολης, ούτως ώστε να πιέσουν και εκείνοι προς την κατεύθυνση της κεντρικής τους κυβέρνησης, για την ειρηνική και σύντομη επίλυση τους θέματος, αναιρώντας τον κίνδυνο να διαταραχθούν οι μέχρι τώρα άριστες σε όλα τα επίπεδα σχέσεις μας που επιβάλει η αρχή της καλής γειτονίας.
Στρεφόμενοι προς τους πολιτικούς και στρατιωτικούς άρχοντες της δικής μας πολιτείας ζητάμε:
1) Να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προς την επίλυση του προβλήματος, εξαντλώντας κάθε περιθώριο αντίδρασης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
2) Την έμπρακτη συμπαράσταση και υποστήριξη προς τους κρατουμένους και τους συγγενείς τους παρέχοντας τους ότι χρειαστούν σε νομικό και οικονομικό επίπεδο.
3) Την εξασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας προς τους λοιπούς στρατιωτικούς και πολίτες τις περιοχής με :
Α) Αυξημένα μέτρα φύλαξης της μεθορίου.
Β) Την επάνδρωση των φυλακίων με περισσότερο προσωπικό και στελέχη
Γ) Την ενεργοποίηση – όπου χρειαστεί – της Εθνοφυλακής η οποία αποτελεί έναν (εν δυνάμει) πολλαπλασιαστή ισχύος.
Δ) Την πρόβλεψη και κατασκευή έργων ενίσχυσης φύλαξης κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής.
Και Ε) την εγκατάλειψη του μέχρι τώρα – αποτυχημένου - δόγματος της παθητικής αμυντικής στάσης η οποία αντί να αποτρέπει αντιθέτως ενισχύει τις ορέξεις των γειτόνων για περισσότερες διεκδικήσεις. Τα αντίμετρα που θα μπορούσε να εφαρμόσει η κυβέρνηση είναι πολλά και στην ευχέρεια των αρμοδίων. Από οικονομικής και πολιτικής φύσεως έως το ακραίο : πάγωμα των διπλωματικών σχέσεων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο ο πρόεδρος
Ζιατάκης Φώτιος