Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του ΈβρουΥπόμνημα του Δημάρχου Διδυμοτείχου προς την Υπουργό Παιδείας
27
Απριλίου

Υπόμνημα του Δημάρχου Διδυμοτείχου προς την Υπουργό Παιδείας Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

altΟ Παρασκευάς Πατσουρίδης παρουσιάζει όλα τα υφιστάμενα προβλήματα στον τομέα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή του Διδυμότειχου. - Ζητούνται άμεσες λύσεις από την κ. Άννα Διαμαντοπούλου. Αξιότιμη κυρία Υπουργέ Παιδείας της χώρας μας, Αξιότιμοι κύριοι Υφυπουργοί,Η πόλη του

Διδυμοτείχου, όπως ίσως γνωρίζετε, απλώνεται στη συμβολή δυο ποταμών, του Έβρου και του Ερυθροποτάμου.Είναι από τις αρχαιότερες (γνωστή από την προϊστορική ακόμη περίοδο), αλλά και τις ιστορικότερες πόλεις της Θράκης (στη Ρωμαϊκή περίοδο με την Πλωτινόπολη, τη Βυζαντινή κυρίως περίοδο όπου και γίνεται πρωτεύουσα του Βυζαντίου, αλλά και τη Μεταβυζαντινή περίοδο όπου και γίνεται έδρα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας).

Χαρακτηρίζεται από έντονη πολυπολιτισμικότητα και πλούσια λαογραφία και παράδοση (άλλωστε η περιοχή του Διδυμοτείχου είναι η περιοχή που γεννήθηκε η θρακιώτικη μουσική παράδοση και λαογραφία).

Το Διδυμότειχο σήμερα αποτελεί έδρα Δήμου με πληθυσμό 25.000 κατοίκους , είναι έδρα της Ιερά Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, είναι έδρα της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού και ήταν έδρα του πρώην Επαρχείου Βορείου Έβρου.

Διαθέτει πολύ αξιόλογο Νοσοκομείο. Λειτουργούν 7 Νηπιαγωγεία, 7 Δημοτικά Σχολεία (εκ των οποίων 1 Ειδικό και 1 Μειονοτικό), 2 Γυμνάσια , 1 Γενικό Λύκειο, 1 Επαγγελματικό Λύκειο, ΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας, Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων και Τμήμα ΤΕΙ Νοσηλευτικής (Παράρτημα του ΤΕΙ Καβάλας).

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Αξιότιμοι κύριοι Υφυπουργοί,

Τα σημαντικότερα θέματα της περιοχής μας, που άπτονται των αρμοδιοτήτων

σας , είναι τα παρακάτω:

Α. Τμήμα ΤΕΙ Νοσηλευτικής, Παράρτημα του ΤΕΙ Καβάλας

1. Ζητάμε αύξηση του αριθμού των εισακτέων.

2. Κτιριολογικό: τη στιγμή αυτή στεγάζεται σε κτίριο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος. Επίσης ο Δήμος έχει παραχωρήσει έκταση 20 στρεμμάτων για ανέγερση μόνιμων εγκαταστάσεων.

Το ΤΕΙ Καβάλας έχει κάνει τη σχετική μελέτη. Ζητάμε οι μόνιμες εγκαταστάσεις του ΤΕΙ στο Διδυμότειχο να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.

3. Προκήρυξη θέσεων τακτικού εκπαιδευτικού προσωπικού (έχουν εγκριθεί από το ΤΕΙ, έχει υποβληθεί αίτημα στο Υπουργείο και αναμένεται η έγκριση).

4. Ίδρυση δεύτερου Τμήματος, παρεμφερούς, ώστε να δημιουργηθεί Σχολή (πρότασή μας για Φυσιοθεραπείας , Μαιευτικής, Φροντίδας – Περιποίησης Ηλικιωμένων κλπ).

Β. Κατασκευή Γενικού Λυκείου στο Διδυμότειχο

Είναι αίτημα πολλών ετών. Το ΓΕΛ Διδ/χου στεγάζεται σε κτίρια άνω των σαράντα ετών. Είναι μεγάλη ανάγκη, άμεσα, να προχωρήσει η κατασκευή του. Έχει εγκριθεί από τον ΟΣΚ, όμως υπάρχει πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό (το έχουμε παρακάτω ως ξεχωριστό θέμα).

Γ. Άμεση έναρξη κατασκευής δύο νέων Νηπιαγωγείων στο Διδ/χο, καθώς και

του Ειδικού Σχολείου Βορείου Έβρου.

1. Στο Διδυμότειχο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις υποδομές των Νηπιαγωγείων. Από τα 7 Νηπ/γεία: 2 είναι σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και 3 συστεγάζονται σε Δημοτικά Σχολεία). Όπως αντιλαμβάνεστε πρέπει άμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες ανέγερσης δύο σύγχρονων Νηπιαγωγείων.

2. Ζητάμε την άμεση έναρξη κατασκευής του Ειδικού Σχολείου Βορείου Έβρου , στο Σοφικό Διδυμοτείχου. Άλλωστε υπάρχει εγκεκριμένη πίστωση και μελέτες για το σκοπό αυτό.

Δ. Ιδιοκτησιακό των Σχολείων.

1. Τα περισσότερα (80%) σχολεία μας έγιναν στη δεκαετία του 1970. Τότε ο ΟΣΚ δεν εξέδιδε οικοδομικές άδειες. Τώρα για να τα νομιμοποιήσουμε και να τα βάλουμε στο ΕΣΠΑ πρέπει να πληρώσουμε δύο πρόστιμα: ανέγερσης και διατήρησης, οπότε το πρόστιμο είναι δυσβάσταχτο. Ζητάμε να γίνει νομιμοποίησή τους, με νομοθετική ρύθμιση.

Τα μισά από το 80% των παραπάνω σχολείων έγιναν με παραχώρηση για χρήση. Όμως το ΕΣΠΑ απαιτεί να είναι εγγεγραμμένα στο υποθηκοφυλακείο.

Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να ζητήσει απ’ το Υπουργείο Οικονομικών να μετεγγραφούν στο υποθηκοφυλακείο ως περιουσία των Δήμων (να έχουν δηλαδή την κυριότητα, όχι απλώς τη χρήση).

Ε. Μεταφορά των μαθητών.

Θα πρέπει να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια από το Υπουργείο Παιδείας.

Είναι μια πολύ μεγάλη δαπάνη για τους Δήμους και πρέπει έγκαιρα το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τους Δήμους , να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις.

ΣΤ. Αύξηση των λειτουργικών κατά 50% για τα σχολεία του Β. Έβρου, για την περίοδο του χειμώνα.

Γνωρίζετε τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας. Σε συνδυασμό με τις τεράστιες αυξήσεις του πετρελαίου θέρμανσης από τη μια και τη συνεχόμενη υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από την άλλη , διαπιστώνουμε ότι τα αποθεματικά των σχολείων μας έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα και σε πολλές περιπτώσεις αναγκαζόμαστε να τα ενισχύσουμε (στο μέτρο των ελάχιστων, πλέον, οικονομικών μας δυνατοτήτων).

Αντιλαμβάνεστε ότι η επόμενη σχολική χρονιά θα είναι ακόμη δυσκολότερη και θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να είναι θετικό σ’ αυτή μας την πρόταση.

Ζ. Πρόσληψη σχολικών φυλάκων για τα σχολικά κτίρια του Διδυμοτείχου

Τα τελευταία χρόνια είμαστε αποδέκτες έντονων παραπόνων τόσο των Διευθυντών των σχολικών μας μονάδων, όσο και των Συλλόγων και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου μας για τις καταστροφές που προκαλούνται στα κτίρια και στους αύλειους χώρους των σχολείων του Διδυμοτείχου, κατά τις βραδινές κυρίως ώρες. Ζητάμε την πρόσληψη σχολικών φυλάκων για τα σχολικά συγκροτήματα του Διδυμοτείχου.

Η. Ίδρυση Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στους Μεταξάδες

Οι Μεταξάδες είναι το πιο παραδοσιακό - πετρόκτιστο χωριό του Νομού μας , αλλά και της Θράκης ολόκληρης. Είμαστε σίγουροι ότι μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έδρα Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και να αναπτύξει Προγράμματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής , για το νερό και το δάσος (μιας και βρίσκεται χτισμένο δίπλα στον ποταμό Ερυθροπόταμο , αλλά και στον ορεινό όγκο του Νομού μας).

Θ. Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων

Επίκειται η μεταφορά αρμοδιοτήτων – πόρων στους Δήμους. Οι Δήμοι θα μπορούν να υλοποιούν προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων;

Πάρα πολλοί κάτοικοι της περιοχής μας ενδιαφέρονται για τέτοια προγράμματα και θα πρέπει αυτά να συνεχιστούν. Ο Δήμος μας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει Κέντρο Εκπ/σης Ενηλίκων.

Ι. Διακρατικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες

1. Οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών και τα σχολεία μας μπορούν να αναπτύξουν τέτοιες δραστηριότητες με τα σχολεία και τους εκπ/κούς των γειτονικών μας χωρών (Βουλγαρία και Τουρκία). Το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε να μην παρουσιάζονται εμπόδια στις μετακινήσεις – ανταλλαγές επισκέψεων ανάμεσα στους εκπ/κούς και τα σχολεία αυτών των χωρών αλλά και να ενισχύει οικονομικά τέτοιες πρωτοβουλίες.

ΙΑ. Πρόσκληση προς Υπουργό και Υφυπουργούς Παιδείας

Κυρία Υπουργέ,

Κύριοι Υφυπουργοί,

1. Σας καλούμε να κάνετε την έναρξη μιας σχολικής χρονιάς, γιατί όχι της επόμενης, από το ακριτικό, πολυπολιτισμικό και πανέμορφο Διδυμότειχο.

Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην ορκομωσία των πρώτων πτυχιούχων του ΤΕΙ Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου (τέλη Οκτωβρίου).

 

Πηγή: Εφ.Ελεύθερη Θράκη

Διαβάστηκε 1480 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011 17:02
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter