Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του ΈβρουΣχέδιο περιβαλλοντικής αναβάθμισης για την Σαμοθράκη
Σχέδιο περιβαλλοντικής αναβάθμισης για την Σαμοθράκη Σχέδιο περιβαλλοντικής αναβάθμισης για την Σαμοθράκη
14
Νοεμβρίου

Σχέδιο περιβαλλοντικής αναβάθμισης για την Σαμοθράκη

Γράφτηκε από τον 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο περιβαλλοντικής αναβάθμισης της Σαμοθράκης η οποία επλήγη από θεομηνία πριν από δυο μήνες παρουσίασε από την Αλεξανδρούπολη ο Αν υπουργός Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά και την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενους φορέων.

Οι βασικοί άξονες των παρεμβάσεων είναι:
-Η υλοποίηση μελετών, η έγκριση χρηματοδότησης και η εκτέλεση έργων για την αντιδιαβρωτική προστασία του νησιού με προτεραιότητα στη λεκάνη η οποία βρίσκεται ανάντη της χώρας ,έτσι ώστε να έχουμε μέχρι τέλος του επόμενου καλοκαιριού ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας
-Η εκπόνηση μελετών αναδάσωσης και η εξασφάλιση των απαραίτητων φυτικών ειδών ,ώστε την επόμενη χρονιά να γίνει φύτευση.
-Με πρωτοβουλία του υπουργείου θα εκπονηθεί για το σύνολο του νησιού η διαχειριστική μελέτη των δασικών εκτάσεων καθώς και ένα γενικότερο master plan για την ανάπτυξη και αξιοποίηση του ορεινού όγκου.
-Ρυθμίσεις για να υπάρξει στη Σαμοθράκη εκπόνηση του διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια ΑΜΘ
-Για την ενίσχυση της φύλαξης αποσπώνται άμεσα δυο δασοφύλακες στο νησί ενώ ήδη εχει εγκριθεί ένα κονδύλι 300.000 ευρώ για την απόκτηση οχήματος το οποίο θα βοηθήσει το έργο της φύλαξης.
-Το υπουργείο αναλαμβάνει την υποστήριξη της αδειοδότησης του κάμπινγκ του Δήμου ,ενώ έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση δασικών μονοπατιών από το πράσινο ταμείο για την Σαμοθράκη.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί η αντίστοιχη υπουργική απόφαση για την ολοκλήρωση της οριοθέτησης της περιοχής Natura 2000 της χώρας μας.
– Επίλυση θέματος διοίκησης και θεσμικού πλαισίου του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού με σχετικό ν/σ, σύμφωνα με το οποίο ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα αναλαμβάνει τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης καθώς και τον ηπειρωτικό χώρο της Σαμοθράκης.
-Μέριμνα υπάρχει και για το θέμα των αποβλήτων, με στόχο τη μείωση του κόστους διαχείρισης ιδιαίτερα της μεταφοράς τους.
«Η θεομηνία στη Σαμοθράκη ήταν ένα πλήγμα της κλιματικής αλλαγής. Στη Σαμοθράκη εντοπίσαμε όλοι την επίπτωση που είχε ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο δεν ήταν συμβατό με το περιβάλλον της νησιού,» είπε ο κ.Φάμελος και τόνισε πως «όσα μέτρα και όσα έργα προσεγγίσουμε στην περιοχή, δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτε εάν δεν αλλάξουμε το μοντέλο ανάπτυξης και το μοντέλο συμπεριφοράς μας απέναντι στο περιβάλλον.»


«Πρώτη φορά έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο γύρω από το σύνολο των αναγκών μας στον τομέα του περιβάλλοντος. Οι σημερινές πολύ σημαντικές δηλώσεις αποδεικνύουν το ενδιαφέρον που υπήρχε από την πρώτη στιγμή, χαρακτηριστικά θα σας πω πως πριν αιτηθώ δυο, ο υπουργός μου έλεγε 3,4», ανέφερε ο δήμαρχος της Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας υπογραμμίζοντας πως «όσα εξήγγειλε ο υπουργός αφορούν ευρύτατη γκάμα περιβαλλοντικών αναγκών που τα έχει ανάγκη ο τόπος.»
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Σάββας, συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, σημείωσε πως έχει ήδη τεθεί ένα πλαίσιο βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων στο νησί, κυρίως με ίδια μέσα, «ώστε σύντομα να φέρουμε αποτελέσματα και να αποφύγουμε καινούριες καταστροφές αλλά και να υπάρχει μια δυνατότητα ενός στέρεου υπόβαθρου για να χτιστεί καλυτέρα η ανάπτυξη στην περιοχή.»
Νωρίτερα σε συνάντηση που είχε ο κ,Φάμελλος με τους φορείς προστατευόμενων περιοχών της ΑΜΘ αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση . «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο θα ισχυροποιήσει και θα δώσει την εποπτεία των προστατευόμενων περιοχών» είπε, ενώ πρόσθεσε πως « οι φορείς είχαν μεγάλο πρόβλημα και για δυο χρόνια χρειάστηκαν στήριξη από το Πράσινο Ταμείο.»
«Από τις 450 προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας μόνο οι 16 μέχρι τώρα ήταν σε φορέα,» είπε ο Αν. υπουργός Ενέργειας υπογραμμίζοντας πως «μετά από το νομοσχέδιο αυτό θα υπάρχουν φορείς για όλες τις περιοχές,» και εξήγησε: «Αυτό σημαίνει ότι πέρα από την προστασία των περιοχών δεν θα κινδυνεύει η χώρα μας από πρόστιμα για παραβάσεις της νομοθεσίας της Περιβαλλοντικής προστασίας της Ε.Ε.»

Συντάκτης Όλγα Ορφανίδου
ert.gr

Διαβάστηκε 795 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter