Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του ΈβρουΒοήθεια στο σπίτι… μόνο για λίγους
02
Απριλίου

Βοήθεια στο σπίτι… μόνο για λίγους Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», με χιλιάδες ηλικιωμένους που δεν έχουν συγγενείς να μένουν εκτός προγράμματος, καθώς αλλάζουν οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στην προνοιακή αυτή δομή.

Πλέον, δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν παιδιά, εγγόνια ή άλλα συγγενικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν στους δήμους αιτήσεις για λογαριασμό των ηλικιωμένων, με τη βασική προϋπόθεση να είναι άνεργοι. Οι νέοι όροι έχουν τεθεί από την ΕΕ, χωρίς περιθώρια τροποποίησης, γεγονός που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από δημάρχους, οι οποίοι κάνουν λόγο για «αντικοινωνικές» και «αυστηρές προϋποθέσεις, που αφήνουν εκτός προγράμματος χιλιάδες ηλικιωμένους.

Πιο συγκεκριμένα, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα έχουν μόνο όσοι έχουν κάποιο συγγενικό πρόσωπο άνεργο ή που απειλείται από την ανεργία. Στα άτομα αυτά θα δίνεται από τον ΟΑΕΔ το κουπόνι ώστε το πρόγραμμα να παρέχει τις υπηρεσίες του στους ηλικιωμένους. Όσοι δεν έχουν συγγενείς ή δεν έχουν άνεργο στην οικογένεια μένουν εκτός προγράμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προνοιακή δομή, μετά από την εφαρμογή των νέων όρων, θα εξυπηρετεί μόλις 30.000-33.000 ηλικιωμένους από 90.000 που φροντίζει σήμερα.

Η δαπάνη της Πολιτείας θα ανέρχεται στις 2.000 ευρώ για τον κάθε πολίτη που μετέχει στο πρόγραμμα, ενώ η συνολική χρηματική ενίσχυση του προγράμματος θα φτάσει τα 60 εκατ. ευρώ.

 

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» περνάει πλέον στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας και σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε ηλικιωμένος πρέπει να έχει στην οικογένειά του έναν άνεργο, ο οποίος θα έχει κάρτα ανεργίας και βάσει αυτής θα εξυπηρετείται από τα πρόγραμμα. Αυτός είναι ο άξονας βάσει του οποίου μπαίνει στο ΕΣΠΑ το Πρόγραμμα. Έτσι αυτόματα αποκλείονται χιλιάδες ηλικιωμένοι από το πρόγραμμα και έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία πολλοί εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα.

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την εξέλιξη αυτή εξέφρασαν χθες οι εργαζόμενοι του προγράμματος από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι απεργούν και σήμερα. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και οι απαντήσεις που έλαβαν από τον υφυπουργό Γιώργο Ντόλιο, όπως είπαν, δεν τους ικανοποίησαν καθόλου. Στη «ΓΝΩΜΗ» μίλησε από την Αθήνα χθες το μεσημέρι, η πρόεδρος των εργαζομένων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Παρασκευή Καμπανά.

«Με τις νέες ρυθμίσεις δεν υπάρχει περίπτωση να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των ανήμπορων συνανθρώπων μας που εξυπηρετούνται από το πρόγραμμα. Θα μπορέσουν να ωφεληθούν μόνο όσοι έχουν κάποιον συγγενή άνεργο και όλοι οι υπόλοιποι, που είναι πάρα πολλοί, θα μείνουν μόνοι τους. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είμαστε μόλις 320 εργαζόμενοι για 10.000 ωφελούμενους. Κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες, βρισκόμαστε εδώ και χρόνια σ’ ένα καθεστώς ομηρίας και διαρκούς αγωνίας για το μέλλον, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε να φροντίζουμε τους ανθρώπους που φροντίζουμε. Δυστυχώς, η πολιτεία εμφανίζεται ιδιαίτερα σκληροτράχηλοι απέναντι στα αιτήματά μας, δίχως να σκέφτονται τι θα γινόταν εάν είχαν κάποιον διό τους άνθρωπο να εξυπηρετείται από το πρόγραμμα».

Παράλληλα, όπως επισημαίνει η κα Καμπανά, η τόσο μεγάλη μείωση του αριθμού των ωφελουμένων, αυτόματα σημαίνει και απώλεια θέσεων εργασίας για ορισμένους εργαζόμενους, ή ακόμη και μειώσεις μισθών.

 

Τα αιτήματα

-Προώθηση ΑΜΕΣΑ νομοθετικής ρύθμισης για την κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας και την μετατροπή των συμβάσεων τους σε Αορίστου Χρόνου.

-Δημιουργία δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» και Κοινωνικών Υπηρεσιών άμεσα στους Ο.Τ.Α. προκειμένου να υπάρξει η διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας τους.

-Εξασφάλιση του κόστους μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων στις Προνοιακές Δομές με σχετική πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό.

-Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ» που παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες.

 

info

Στο εξής οι δικαιούχοι του προγράμματος εκτός του ότι θα πρέπει να είναι άνω των 65 ετών (κάτι που ίσχυε ωστόσο και μέχρι σήμερα) θα πρέπει επιπροσθέτως να έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο μέσα στο σπίτι ή έναν εργαζόμενο που απειλείται με ανεργία (Stage ή πρόγραμμα κατάρτισης κλπ) και να έχουν πιστοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ.

 

 

Πηγη Εφημερίδα Η Γνώμη

Διαβάστηκε 2250 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter