Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του ΈβρουΕντός των ημερών εξετάζονται ενδεχόμενες συγχωνεύσεις σχολείων στον Έβρο
20
Ιανουαρίου

Εντός των ημερών εξετάζονται ενδεχόμενες συγχωνεύσεις σχολείων στον Έβρο Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Kινδυνεύουν άμεσα να κλείσουν τα σχολεία στον Πέπλο, στα Λάβαρα και τους Μεταξάδες και να συγχωνευτούν με τα κοντινά σχολεία.Εντός της εβδομάδας αναμένεται να εξετασθεί το θέμα των ενδεχόμενων συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων στο νομό Έβρου,

αφού πρώτα φτάσει στα σχολεία η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας. Την ίδια στιγμή, εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα αντιδρούν, κάνοντας λόγο για κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας, και υποστηρίζοντας πως λύσεις στα εκπαιδευτικά προβλήματα δίνουν τα νέα σχολεία και όχι τα λουκέτα στα ήδη υπάρχοντα. Προτού ακόμη γίνουν γνωστά τα σχέδια του υπουργείου για το νομό Έβρου, οι εκπαιδευτικοί, μαζί με τους συναδέλφους τους στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οργανώθηκαν και πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κομοτηνή.
Όπως εκτιμούν οι εκπαιδευτικοί του Έβρου, στο νομό μας κινδυνεύουν άμεσα να κλείσουν τα σχολεία στον Πέπλο, στα Λάβαρα και τους Μεταξάδες και να συγχωνευτούν με τα κοντινά σχολεία. Κάτι τέτοιο, εάν τελικά υλοποιηθεί, σημαίνει περισσότερα έξοδα για τις μετακινήσεις, αλλά και μεγαλύτερη ταλαιπωρία για μαθητές και γονείς.

Η θέση των προέδρων της Α΄και Β ΄ΕΛΜΕ Έβρου
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ά ΕΛΜΕ Έβρου κ. Γιώργο Καλόγερο, «οι εκπαιδευτικοί διαφωνούν με τη λογική του φθηνού σχολείου. Ειδικά τα σχολεία του Έβρου, εκτός από τον παιδαγωγικό τους ρόλο, εξυπηρετούν και άλλους σκοπούς, κοινωνικούς και εθνικούς».
Σχολιάζοντας τη θέση του υπουργείου Παιδείας, ο πρόεδρος της Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου κ. Χάρης Κουσινίδης, σημείωσε: «Αυτά είναι παραμύθια και πρέπει να τα αφήσουν για να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα του λαού, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν». Ο ίδιος τόνισε ότι η δημόσια παιδεία και δημόσια υγεία, δέχονται τρομερή επίθεση και πως οι πολίτες βλέπουν καθημερινά την εικόνα εγκατάλειψης. «Η Β’ ΕΛΜΕ Έβρου είναι κάθετα αντίθετη σε κάθε προσπάθεια συγχώνευσης και κατάργησης σχολικών μονάδων, νομίζω ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του μνημονίου, η κυβέρνηση η κατοχική γιατί για τέτοια κυβέρνηση μιλάμε πλέον, κάνει μία τρομερή επίθεση στην παιδεία, και στην υγεία και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε καθημερινά. Στο χώρο της παιδείας βιώνουμε καθημερινά μία εικόνα διάλυσης, η κυβέρνηση με την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου καθημερινά απαξιώνουν και κοροϊδεύουν τους εκπαιδευτικούς».

Κελεσίδης: «Δεν θα μειωθούν οι εκπαιδευτικοί»

«Για το ποιο σχολείο θα παραμείνει ή ποιο σχολείο θα συγχωνευθεί και αν υπάρχουν συγχωνεύσεις αυτό είναι θέμα που θα εξετασθεί μέσα στην εβδομάδα από τον κάθε Διευθυντή εκπαίδευσης σε κάθε νομό και πάντα με παιδαγωγικά κριτήρια» είπε  μιλώντας στην ΕΡΑ της Νέας Ορεστιάδας ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Α.Μ.Θ. κ Γιώργος Κελεσίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι, «σε επίπεδο ονομάτων δεν έχει γίνει καμιά κουβέντα.» Εξάλλου  μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να φτάσει στα σχολεία και η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας η οποία θα αναφέρεται στα κριτήρια με τα οποία θα λειτουργήσουν την επόμενη σχολική χρονιά κάποιες μονάδες.
Σχολιάζοντας τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για την επιχειρούμενη κατάργηση-συγχώνευση σχολικών μονάδων ο κ. Κελεσίδης είπε ότι, «στην ουσία με τέτοιες κινήσεις πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Απεναντίας, τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι όσο λιγοστεύουν οι σχολικές μονάδες αυξάνεται το εκπαιδευτικό προσωπικό, όσο παράξενο και αν φαίνεται αυτό», αναφέροντας το εξής παράδειγμα: «Το 1980 είχαμε 9.500 σχολικές μονάδες και 37.000 εκπαιδευτικούς. Σήμερα έχουμε 5.000 σχολικές μονάδες και έχουμε 68.000 εκπαιδευτικούς. Επίσης οι μαθητές το 1980 ήταν 940.000, ενώ σήμερα είναι 640.000, άρα διπλασιάστηκαν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές μειώθηκαν στο 1/3, ενώ στο 40% μειώθηκαν και τα σχολεία».

Η λογική του Υπουργείου Παιδείας

«Παιδαγωγική η λογική για τις συγχωνεύσεις Σχολείων», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο παιδείας.
Όπως σημειώνει, ο σχεδιασμός γίνεται με Παιδαγωγικά κριτήρια υπηρετώντας τον μαθητή και την εκπαιδευτική κοινότητα.
Στη διαδικασία συνενώσεων θα ληφθούν υπ’όψιν τα δημογραφικά στοιχεία κάθε περιοχής (ρυθμός μείωσης των μαθητών), η χιλιομετρική απόσταση που καλείται να διανύσει κάθε μαθητής (όχι παραπάνω από 10 χιλιόμετρα ή μετακίνηση μισής ώρας σε συνάρτηση με το γεωγραφικό ανάγλυφο και τις καιρικές συνθήκες της κάθε περιοχής), καθώς και οι κτηριακές υποδομές (εγκαταστάσεις, εξοπλισμός κ.α.) στο σχολείο μετακίνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, οι νέες πολυδύναμες σχολικές δομές, οι οποίες επιλέγονται βάσει των αρτιότερων κτηριακών εγκαταστάσεων- υποδομών, θα λειτουργήσουν ως Ενιαία Σχολική Μονάδα και όχι ως παράρτημα.
Βασικοί στόχοι του εγχειρήματος είναι η ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ο εξορθολογισμός στη διασπορά των σχολικών μονάδων και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, ώστε να διευκολύνεται και να υποστηρίζεται η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας για όλους τους μαθητές της επικράτειας.
Στην ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται ότι ο σχεδιασμός θέτει αυστηρά κριτήρια στην επιλογή των σχολικών μονάδων που συνενώνονται και αυτών που εξαιρούνται.
Ως εκ τούτου, εξαιρούνται από το πρόγραμμα συνενώσεων τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των απομονωμένων και απομακρυσμένων ορεινών και νησιώτικων περιοχών της χώρας, στις οποίες οι αποστάσεις, οι καιρικές και οι συγκοινωνιακές συνθήκες δεν διασφαλίζουν τις παιδαγωγικές προϋποθέσεις για την ασφαλή και άνετη μεταφορά των μαθητών.


Συντάχθηκε απο τον/την Κική Ηπειρώτου   Εφημεριδα Η Γνώμη

Διαβάστηκε 2089 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter