Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του ΈβρουΑνοιχτή γραμμή υποστήριξης για ανέργους του Έβρου
20
Ιανουαρίου

Ανοιχτή γραμμή υποστήριξης για ανέργους του Έβρου Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Διάφορα ψυχολογικά προβλήματα γεννά το καθεστώς ανεργίας στο οποίο περιέρχεται ένα άτομο. «Αν νιώσεις την ανάγκη, κάνε το πρώτο βήμα. Μίλησέ μας». Με αυτό το μήνυμα – προτροπή απευθύνονται προς όλους τους ανέργους του νομού Έβρου, το Εργατικό Κέντρο και το τμήμα ψυχικής υγείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Μέσα από μία ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας, επιστήμονες της ψυχικής υγείας, προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους σε όσους συνανθρώπους μας έχουν χάσει τη δουλειά τους και νιώθουν πως η όλη κατάσταση «τους έχει πάρει από κάτω».
Είναι κοινά αποδεκτό γεγονός πως η οικονομική επισφάλεια έχει σαφείς επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία, στον βαθμό που αποτελεί έναν σημαντικό στρεσογόνο παράγοντα για πολλούς ανθρώπους. Ακόμη και όσοι δεν πλήττονται άμεσα από την ανεργία και τις συνθήκες που διαμορφώνει παγκοσμίως η οικονομική κρίση, αντιμετωπίζουν το μέλλον με αυξημένη ανησυχία και άγχος, πόσω μάλλον αυτοί που στο τόσο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, βρίσκονται χωρίς δουλειά, άγνωστο για πόσο καιρό ακόμη. Σ’ αυτή τη συγκυρία, αποφασίστηκε να λειτουργήσει σε καθημερινή βάση η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας των ανέργων του Έβρου με τους επιστήμονες ψυχικής υγείας του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Μία γραμμή από ανθρώπους με λύσεις, για ανθρώπους με προβλήματα. Μία γραμμή, στην οποία, ο κάθε άνεργος, θα μπορεί να κανονίσει συνάντηση, εφόσον το επιθυμεί, με κάποιον ειδικό, ώστε να συζητήσει ό,τι τον απασχολεί.
Ο αριθμός που μπορούν να καλούν οι ενδιαφερόμενοι, ήδη από χθες, είναι το 25510 20287, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Γκιγκούδης: «Μας κοιτούν μέσα στα μάτια και ζητούν βοήθεια»
Την ιδέα για τη λειτουργία μίας τέτοιας γραμμής τη δημιούργησαν οι ίδιες οι καταστάσεις και η καθημερινή επαφή των ανθρώπων του Εργατικού Κέντρου Έβρου με τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους. Πρόσφατα ή μακροχρόνια άνεργοι καταφεύγουν καθημερινά στο Εργατικό Κέντρο, ζητώντας να μοιραστούν το πρόβλημά τους και να ακούσουν δύο ενθαρρυντικά λόγια.
«Η ιδέα ξεκίνησε από τον αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Έβρου Γιώργο Μπασιαδάκη. Καθημερινά δεχόμαστε άνεργους συνανθρώπους μας. Μας κοιτούν μέσα στα μάτια και ζητούν να τους βοηθήσουμε. Έτσι σκεφτήκαμε να απευθυνθούμε στους ειδικούς. Επικοινωνήσαμε με την κυρία Σαμακουρή και η πρότασή μας έγινε αποδεκτή», αναφέρει στη «Γ» ο πρόεδρος του ΕΚΕ Απόστολος Γκιγκούδης.
Μάλιστα, αναλαμβάνοντας την ενημέρωση του κόσμου για τη λειτουργία της γραμμής, το Εργατικό Κέντρο έχει φροντίσει και για τη διανομή σχετικών ενημερωτικών φυλλαδίων σε διάφορα σημεία της περιοχής μας.
Σαμακουρή: «Είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε»
Μιλώντας στη «Γ» η επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής Μαρία Σαμακουρή, σημειώνει πως το επιστημονικό προσωπικό του νοσοκομείου είναι υποχρεωμένο να ανταποκριθεί στις ανάγκες που προκύπτουν στην τοπική κοινωνία.
Η λειτουργία της γραμμής θα αποτελεί μία πρώτη επαφή των ανέργων με τους ειδικούς, ώστε να καθορίζεται κάποιο ραντεβού.
«Ξέρουμε από τη βιβλιογραφία ότι οι άνεργοι μπορεί να έχουν περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας, τα οποία σχετίζονται με το καθεστώς της ανεργίας, στο οποίο έχουν περιέλθει.
Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και να βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Η ανεργία μπορεί να δρα επιβαρυντικά στην αυτοεκτίμηση του ατόμου, να το αποθαρρύνει, ακόμη και για να αναζητήσει δουλειά, ώστε να βγει από αυτή την κατάσταση. Μπορούμε να παρέχουμε την ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζονται, ώστε να μπορέσουν να ξεφύγουν από αυτή τη δυσκολία», σημειώνει η κα Σαμακουρή και τονίζει πως μπορεί να μην υπάρχει ιδιαίτερη αύξηση στον αριθμό των ανέργων που ζητά τη βοήθεια των ειδικών, ωστόσο, μόλις τώρα αρχίζουν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης…

Μαρτυρίες που συγκλονίζουν
Στα όρια της απόγνωσης έχει φέρει εκατοντάδες συμπολίτες μας η οικονομική κρίση. Τα λίγα λόγια των ανθρώπων που κατέφυγαν στην τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας 210 6515.600 για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης του προγράμματος «Αντι-στίγμα» του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής συγκλονίζουν...

ΑΝΔΡΑΣ, 46 ΕΤΩΝ
«Ντρέπομαι για τον
εαυτό μου»
«Δουλεύω από μικρό παιδί...έχω κάνει τα πάντα, δεν τη φοβήθηκα ποτέ τη δουλειά. Και τώρα, ξαφνικά, είμαι άνεργος. Σ΄ αυτή την ηλικία κανένας δεν σε παίρνει στη δουλειά. Η κρίση, σου λένε...Και δεν είναι μόνο το οικονομικό, οι υποχρεώσεις, το πώς θα ταΐσεις την οικογένειά σου. Νιώθω άχρηστος,  όλη μέρα κάθομαι και σκέφτομαι την κατάντια μου. Δεν μπορώ να κοιτάξω τη γυναίκα μου στα μάτια, δεν λέει τίποτε αλλά ξέρω τι θα σκέφτεται...Ντρέπομαι για τον εαυτό μου, δεν θέλω να βγω από το σπίτι, τίποτε δεν έχει νόημα πια για μένα».

ΓΥΝΑΙΚΑ, 48ΕΤΩΝ
«Φοβάμαι ότι θα μας τα κατασχέσουν όλα»
«Είχαμε μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση και πάντα ήμασταν άνετα οικονομικά, αρκετά ευκατάστατοι θα έλεγα. Δεν μας είχε λείψει κάτι. Με την οικονομική κρίση βουλιάξαμε, στην κυριολεξία. Αυτή τη στιγμή κινδυνεύουμε να τα χάσουμε όλα. Ο άνδρας μου είναι πιο ψύχραιμος από μένα, ή τουλάχιστον έτσι δείχνει. Αλλά εγώ δεν αντέχω, κλαίω συνέχεια και δεν βλέπω κανένα φως... Έχω άγχος, μελαγχολία, όλα τα βλέπω μαύρα».

ΑΝΔΡΑΣ, 41 ΕΤΩΝ, ΓΙΑΤΡΟΣ
«Η σύμβασή μου λήγει...»
«Τον Μάιο θα λήξει η σύμβασή μου και φοβάμαι πολύ ότι δεν θα μου την ανανεώσουν. Μου έχει συμβεί και στο παρελθόν να χάσω τη δουλειά μου και αυτό με επηρέασε πολύ άσχημα, κατέστρεψε την αυτοπεποίθησή μου. Γι΄ αυτό με κατατρύχει ο φόβος ότι θα ξανασυμβεί. Νιώθω μεγάλη απελπισία, νιώθω απογοητευμένος από τη ζωή μου».      ΤΟ ΒΗΜΑ

Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από τη Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη του Προγράμματος «Αντι-στίγμα» του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί αυξημένος αριθμός κλήσεων με θεματολογία σχετική με οικονομικά προβλήματα και δυσκολίες στον τομέα της εργασίας. Στο 27% των κλήσεων τα αιτήματα για παροχή ψυχολογικής βοήθειας συνδέονται με την οικονομική κρίση και τη δυσχερή κατάσταση που επικρατεί στον εργασιακό τομέα. Η ανεργία και η οικονομική επισφάλεια αποτελούν από τους παράγοντες που αναφέρονται με μεγάλη συχνότητα από τους καλούντες ως επιβαρυντικοί για την ψυχολογική τους κατάσταση. Τα οικονομικά προβλήματα και η απώλεια της εργασίας αποτελούν σημαντικούς στρεσογόνους παράγοντες, ικανούς να πυροδοτήσουν την εκδήλωση διαταραχών άγχους, μελαγχολίας, κατάθλιψης ή και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα μιας προϋπάρχουσας διαταραχής.


Συντάχθηκε απο τον/την Κική Ηπειρώτου   - Εφημερίδα Η Γνώμη

Διαβάστηκε 1461 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter