Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του ΈβρουΤο ψήφισμα του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών
14
Δεκεμβρίου

Το ψήφισμα του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Σε ψήφισμα 16 σημείων συνοψίζονται τα αιτήματα που κατέθεσαν αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και άλλοι φορείς και σύλλογοι της Θράκης, στο 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών που ολοκληρώθηκε εχθές (13/12) στις Φέρες του δήμου Αλεξανδρούπολης.Κυρίαρχο είναι αυτό που αφορά στη σύσταση διυπουργικής επιτροπής για τη σύνταξη και υλοποίηση ενός σύγχρονου σχεδίου-προγράμματος για την ανάπτυξη της Θράκης. Στα 16 σημεία του ψηφίσματος διατυπώνεται η άποψη ότι «η γεωπολιτική θέση της Θράκης δεν ευνοεί έργα και πρωτοβουλίες που θα δημιουργούσαν προβλήματα στην περιοχή, όπως το γκρέμισμα του «φράχτη» και η δημιουργία Hot Spot.

Επίσης, οι φορείς ζητούν την άμεση αξιοποίηση του πλουτοπαραγωγικού πλούτου της Θράκης, όπως του ζεόλιθου και της γεωθερμίας, την ισχυρή αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού Έβρου και την ενίσχυση της διασυνοριακότητας, με την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων. Τέλος, ειδική αναφορά γίνεται στην ανάγκη ανάδειξης και ανάπτυξης της Σαμοθράκης, ενίσχυσης του ΔΠΘ και επέκτασης του ηλεκτροκίνητου σιδηρόδρομου μέχρι το Ορμένιο.

Αναλυτικά το κείμενο του ψηφίσματος του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών αναφέρει τα εξής:

«Το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών υιοθετεί και προτείνει ως άξονες και θέματα διεκδίκησης και υλοποίησης τα κάτωθι σημεία που δεν είναι μεγαλεπήβολα και ανέφικτα αλλά  υλοποιήσιμα και μετρήσιμα.

Η κύρια ευθύνη για την κατάκτηση αυτών των στόχων, που είναι η έναρξη ενός αναπτυξιακού σχεδιασμού για την Θράκη  ανήκει στην πολιτεία η οποία πρέπει αντιμετωπίσει τη Θράκη ως εφαλτήριο και πυλώνα για την νέα αναγεννητική πορεία της χώρας.

1  Άμεσα με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης σύσταση διυπουργικής επιτροπής για τη σύνταξη και υλοποίηση ενός σύγχρονου σχεδίου –προγράμματος για την ανάπτυξη της Θράκης.
2   Θεσμοθέτηση τακτικών «συνάξεων» των θεσμικών εκπροσώπων της Θράκης με στόχο την επικαιροποίηση των προβλημάτων – αιτημάτων μας και τη δημιουργία δικτύου Θρακών προσωπικοτήτων που ζουν έξω από τη Θράκη και φίλων –υποστηρικτών του τόπου μας.
3   Η γεωπολιτική θέση της Θράκης δεν ευνοεί έργα και πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην περιοχή, όπως το γκρέμισμα του «φράχτη του Έβρου» και η δημιουργία HOT SPOT.
4    Ανάδειξη του ρόλου και των δυνατοτήτων του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων ως σημαντικού αναπτυξιακού πόλου της Θράκης και σύνδεσή του με την Εγνατία οδό και τη ΒΙΠΕ.
5   Αναμόρφωση και λειτουργία των ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ της Θράκης και επίλυση του προβλήματος καταβολής της υποχρέωσης από την πολιτεία της επιδότησης του κόστους μισθοδοσίας 12% των επιχειρήσεων της περιοχής.
6   Επαγρύπνηση για την απειλή από την σχεδιαζόμενη ΕΟΖ μέσω των φορολογικών ζωνών που σχεδιάζει η κυβέρνηση και της πίεσης για τη λειτουργία των χρυσωρυχείων και τροποποίηση του μεταλλευτικού κώδικα ώστε οι τοπικές κοινωνίες να έχουν ουσιαστικό λόγο στην δημιουργία επενδύσεων.
7   Άμεση αξιοποίηση του πλουτοπαραγωγικού πλούτου της Θράκης, όπως του ζεόλιθου, του πρωτογενούς τομέα και της γεωθερμίας.
8   Οριστική λύση του τεράστιου προβλήματος των πλημμυρικών καταστροφικών φαινομένων με αντιπλημμυρικά έργα και ισχυρά αναχώματα, για να γίνει ο Έβρος πηγή πλούτου για τους κατοίκους της περιοχής.
9   Ενίσχυση των πρωτοβουλιών διασυνοριακής συνεργασίας με την Τουρκία με την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και των κακών πολιτικών.
10   Πρωτοβουλίες και έργα για την ανάδειξη και ανάπτυξη της Σαμοθράκης, ενός νησιού με μεγάλη αξία για τη χώρα και τεράστιες δυνατότητες με σύνδεση ενός τόξου που θα αφορά την Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη-Ίμβρο-Τσανάκαλε και Αίνο.
11    Παροχή κινήτρων για δημόσιους υπαλλήλους για τη δημογραφική ενίσχυση της Θράκης.
12   Οριστική λύση της επιδότησης ενοικίου στους παλιννοστούντες ομογενείς που ζουν στη Θράκη ως και την επαναχορήγηση της σύνταξης στους δικαιούχους  καθόσον υπαιτιότητι της πολιτείας πτωχοποιήθηκε σε επικίνδυνο βαθμό επιβίωσης πληθυσμιακά από τμήμα της Θράκης.
13    Επέκταση του ηλεκτροκίνητου σιδηροδρόμου μέχρι και το Ορμένιο για την θεμελίωση του ανταγωνιστικού κομίστρου ενός τόξου που θα αφορά την Αλεξανδρούπολη- Σαμοθράκη –Ίμβρο –Τσανάκαλε -Αίνο.
14   Άνοιγμα της σχολής των δοκίμων αστυφυλάκων Ξάνθης.
15   Ενίσχυση από το κεντρικό κράτος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με δεδομένο ότι προσθέτει  κοινωνική πολιτιστική και οικονομική αξία στις τοπικές κοινωνίες της Θράκης.
16   Παρέμβαση της Πολιτείας επιτέλους στο ΔΕΛΤΑ του Έβρου, προκειμένου διατηρώντας την αρχιτεκτονική του τοπίου να δοθεί λύση στα προβλήματα των κατ’ ουσίαν προστατών των εκεί συνόρων μας ήτοι αλιέων, κτηνοτρόφων κ.λ.π.»         

e-vertigo.gr

 

Διαβάστηκε 589 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015 13:24
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter