Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα του ΈβρουΠλημμύρες, κουνούπια και ζωονόσοι συζητήθηκαν σε ελληνοτουρκική συνάντηση στην Αδριανούπολη
14
Μαρτίου

Πλημμύρες, κουνούπια και ζωονόσοι συζητήθηκαν σε ελληνοτουρκική συνάντηση στην Αδριανούπολη Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Θέματα διασυνοριακής συνεργασίας συζητήθηκαν εχθές (12-3-15) στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Περιφέρειας ΑΜΘ, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη, Γιώργο Παυλίδη, με τον νομάρχη Αδριανούπολης και Τούρκους υπηρεσιακούς παράγοντες, στην Αδριανούπολη.Κυρίαρχο ήταν το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας, στο οποίο υπήρξε σύμπτωση απόψεων των δύο πλευρών. Έλληνες και Τούρκοι συμφώνησαν ότι πρέπει να δρομολογηθεί η διαδικασία καθαρισμού της κοίτης του ποταμού Έβρου, για την διευκόλυνση της ροής των υδάτων και την αποφυγή των καταστροφών.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά πρότεινε στη διάρκεια των πλημμυρικών φαινομένων, να υπάρξει διαρκές, ευέλικτο και αμοιβαίο σύστημα ταχείας ενημέρωσης και  άμεσης συνεργασίας. Η πρόταση έγινε δεκτή από την τουρκική πλευρά, ενώ η Περιφέρεια ΑΜΘ πρότεινε και μέλη για τη συγκεκριμένη επιτροπή.

Η ελληνική αντιπροσωπεία κατέθεσε άλλες τρεις προτάσεις που έγιναν δεκτές από τους τούρκους συνομιλήτές της, για τη δημιουργία ενός ψηφιακού προγράμματος (Evros Forecast) για όλο το μήκος του ποταμού, στο πλαίσιο του οποίου θα συνταχθούν πλημμυρικοί χάρτες και σενάρια αντιπλημμυρικής προστασίας περιοχών, καθώς και για την εγκατάσταση συστήματος έγκαιρης αμοιβαίας πληροφόρησης και προειδοποίησης πλημμυρικών κινδύνων. Η τρίτη πρόταση αφορούσε τη μέτρηση της στάθμης των νερών, η οποία συμφωνήθηκε να γίνεται σε απόλυτα υψόμετρα από την θάλασσα συγκρίσιμα με τις αντίστοιχες στάθμες στέψης αναχωμάτων.

Τέλος, η ελληνική πλευρά ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με τη μελέτη κατασκευής από την Τουρκία ενός καναλιού εκτόνωσης υδάτων στην περιοχή του Κάραγατς.

Για τα κουνούπια

Στο θέμα της παρέβριας καταπολέμησης κουνουπιών συμφωνήθηκε ταυτόχρονη και από κοινού πραγματοποίηση ψεκασμών, στις ίδιες περιοχές, προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών και ανταλλαγή στοιχείων με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες για άμεση ενημέρωση.

Για τις ζωονόσους


Συμφωνία υπήρξε και για τη σύσταση αμοιβαίου διαρκούς  μηχανισμού ενημέρωσης της εξέλιξης των ζωονόσων και συνεργασία για τον περιορισμό της μετάδοσής τους. Επίσης, συμφωνήθηκε η ελληνική πλευρά να προτείνει και να υποστηρίξει τη χρηματοδότηση του εμβολιασμού των ζώων στην περιοχή της Αδριανούπολης, όπου οι εμβολιασμοί επιτρέπονται, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα “τείχος” ανάσχεσης της εξάπλωσης των ζωονόσων. Η χρηματοδότηση των εμβολιασμών προτάθηκε να προέλθει, μέσω κοινού προγράμματος, από ευρωπαϊκούς πόρους.

Γ. Παυλίδης: “Επιβάλλεται να συνεργαστούμε...”

“Επιβάλλεται να συνεργαστούμε στο επίπεδο που δε θίγονται κεντρικές πολιτικές, με αυτονόητη τήρηση των θεσμικών ρόλων του διοικητικού μας συστήματος, για θέματα που αφορούν την κοινωνία μας και δημιουργούν καταστροφές και ζημίες”, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, Γιώργος Παυλίδης, εκτιμώντας πως “έχουμε ήδη αποτελέσματα από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται”.

e-vertigo.gr

 

Διαβάστηκε 733 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Μαρτίου 2015 00:14
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter