Εκτύπωση αυτής της σελίδας
25
Φεβρουαρίου

Μετ' εμποδίων οι παρεμβάσεις αποκατάστασης των αναχωμάτων Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Νέα του Έβρου

Λίγα λεφτά, πολλά “ανοίγματα”, πιεστικοί χρόνοι. Αυτό είναι το...τρίπτυχο της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και η περιφέρεια στην προσπάθειά τους να παρέμβουν όπου απαιτείται για να επουλώσουν όσες πληγές άνοιξαν οι τελευταίες πλημμύρες.Οι παρεμβάσεις στα αναχώματα, όπου αυτά “έσπασαν”, αποτελεί πρωταρχικό μέλημα, ωστόσο τα διαθέσιμα χρήματα είναι πολύ περιορισμένα για να προχωρήσουν οι εργασίες σε όλο το παραποτάμιο μήκος του νομού. Οι πιέσεις προς τα συναρμόδια υπουργεία είναι έντονες και μεταφέρονται ως επιτακτική ανάγκη από όλες τις πλευρές, καθώς τα αναχώματα πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα για δύο λόγους: Πρώτον, για να μη βρεθεί διάτρητη η αντιπλημμυρική θωράκιση σε ενδεχόμενη νέα πλημμυρική κρίση και, δεύτερος, για να σταματήσει η διαρροή υδάτων στις αγροτικές εκτάσεις, στις οποίες οι αγρότες πρέπει να μπουν και να καλλιεργήσουν.

Υπάρχουν, πάντως, μέχρι και σήμερα, σημεία στα οποία είναι αδύνατη οποιαδήποτε παρέμβαση, αφού τα νερά δεν έχουν αποτραβηχτεί και η πρόσβαση παραμένει αδύνατη. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι περιπτώσεις των ρηγμάτων του αναχώματος στα φυλάκια 9 και 11 της περιοχής Ορεστιάδας. Σημειώνεται ότι η ευθύνη της αποκατάστασης των αναχωμάτων εμπίπτει στις αρμοδιότητες της περιφερειακής διοίκησης, η οποία αναζητά επειγόντως κονδύλια που θα καλύψουν τις ανάγκες.

Όσον αφορά την αγροτική οδοποιία, για την οποία υπεύθυνοι είναι οι δήμοι, υπάρχουν επίσης σοβαρά ζητήματα ρευστότητας, ωστόσο, έστω και με “δανεικά” από τα δημοτικά ταμεία, έως ότου εγκριθούν τα απαραίτητα ποσά, οι δημοτικές αρχές έχουν ξεκινήσει τις εργασίες επαναδημιουργίας των αγροτικών δρόμων, οι οποίοι κυριολεκτικά “χάθηκαν” μέσα στις πλημμύρες.

Στον δήμο Ορεστιάδας, έχουν σχεδόν τελειώσει οι εργασίες στην αγροτική οδοποιία Οινόης και Κλεισσούς και έπεται η περιοχή της Σαγήνης. Αμέσως μετά ξεκινούν οι εργασίες και σε περιοχές του Τριγώνου. Προς αναζήτηση πόρων σπεύδει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, ο οποίος θα έχει συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη.

e-vertigo.gr

 

Διαβάστηκε 663 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015 10:57
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Τελευταία άρθρα από τον/την zwh