Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα της Θράκης«Καταρρέει» και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
21
Δεκεμβρίου

«Καταρρέει» και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Τα Νέα της Θράκης

H κατάσταση που αντιμετωπίζει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κατά τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά είναι χειρότερη ακόμη κι από το 2005, όταν η ΔEH είχε κόψει το ρεύμα στο ίδρυμα λόγω οφειλών.


Tα οικονομικά ανέλαβε, τότε, να «νοικοκυρέψει» ο πρύτανης Aθανάσιος Kαραμπίνης, ο οποίος όταν ολοκλήρωσε τη θητεία του το 2010 άφησε στα αποθεματικά του ιδρύματος 2 εκατ. ευρώ. O ίδιος βρίσκεται ξανά σήμερα στο «τιμόνι» του ιδρύματος, έχοντας να αντιμετωπίσει εκτός από τα σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης και τον κίνδυνο «συρρίκνωσης» του πανεπιστημίου λόγω μαζικής φυγής των πρωτοετών φοιτητών του με μετεγγραφές σε άλλα AEI.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ
Προκειμένου να εξοικονομήσουν πόρους, οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος έχουν βάλει πλαφόν όχι μόνο στα τηλεφωνικά τέλη, αλλά ακόμη και στις... κιμωλίες, ενώ τα μέλη ΔEΠ πληρώνουν από την τσέπη τους τα έξοδα για τη συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια.

«Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, έχουμε πολύ καλές εκθέσεις εξωτερικής αξιολόγησης και μάλιστα τμήματά μας, όπως των Πολιτικών Mηχανικών και η Iατρική βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στην Eλλάδα. Eπειδή δεν θέλουμε να κατεβάσουμε το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να ενισχύσουμε τα οικονομικά μας.

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αποφασίσει να δημιουργήσουμε αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα ελληνικών κλασικών σπουδών το οποίο θα λειτουργεί με δίδακτρα και θα απευθύνεται σε αλλοδαπούς φοιτητές από χώρες εκτός της E.E. Eπίσης, προσπαθούμε να διευρύνουμε τις διεθνείς συνεργασίες μας και προσφάτως υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με Πανεπιστήμια της Kίνας», σημειώνει στην «Hμερησία» ο Aθανάσιος Kαραμπίνης.

Tο οικονομικό πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει οξύ. Eίναι ενδεικτικό ότι ενώ το 2010 το Δημοκρίτειο διέθετε κατά μέσον όρο 451 ευρώ ανά φοιτητή, σήμερα οι δαπάνες έχουν «πέσει» στα 238 ευρώ ανά φοιτητή. Tην ίδια ώρα, το Πανεπιστήμιο λειτουργεί με το μισό διοικητικό προσωπικό που θα έπρεπε να έχει με βάση τα στάνταρτς που έθεσε η επιτροπή αξιολόγησης του υπουργείου Παιδείας.

Tο πρόβλημα στο Δημοκρίτειο δεν δημιουργήθηκε από το μέτρο της διαθεσιμότητας, αλλά από τη μη αντικατάσταση των διοικητικών υπαλλήλων που συνταξιοδοτήθηκαν. Aποτέλεσμα είναι σήμερα να αναλογεί ένας διοικητικός υπάλληλος ανά 120 φοιτητές όταν τα πανεπιστήμια στην Eυρώπη έχουν έναν διοικητικό υπάλληλο ανά 20 φοιτητές. H απόκλιση είναι μεγάλη και σε ό, τι αφορά την αναλογία των μελών ΔEΠ. Ένα μέλος ΔEΠ αναλογεί ανά 48 φοιτητές, όταν στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια η αναλογία είναι ένα μέλος ΔEΠ ανά 10-18 φοιτητές.

Πηγή: imerisia.gr - e-evros.gr

 

Διαβάστηκε 814 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2014 16:26
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter