Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα της ΘράκηςΣτενότερη συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας για τα κοινά προβλήματα
19
Δεκεμβρίου

Στενότερη συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας για τα κοινά προβλήματα Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Τα Νέα της Θράκης

Την πιο κατάλληλη στιγμή πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργου Παυλίδη με τον νέο Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζή. Με φόντο τις πλημμύρες του Έβρου, οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν και για τις δύο χώρες, αλλά και τις ενδεχόμενες λύσεις.Ο Περιφερειάρχης συζήτησε με τον Τούρκο Πρόξενο τα σοβαρότερα κοινά προβλήματα που απασχολούν τις γείτονες περιοχές, τα οποία είναι οι πλημμύρες, η καταπολέμηση των κουνουπιών, οι ζωονόσοι, αλλά και οι προοπτικές που ανοίγονται με την καθιέρωση της viza 72 ωρών.
Όπως σημείωσε ο κ. Παυλίδης, οι πλημμύρες του ποταμού Έβρου είναι ένα θέμα στο οποίο θα πρέπει να παρέμβει και η Αθήνα αλλά και η Άγκυρα, με κύριο στόχο την εκβάθυνση της κοίτης του ποταμού. «Θα πρέπει να παρέμβουν κεντρικά και η Αθήνα και η Άγκυρα», σημείωσε, «για να οριοθετηθούν ορισμένα πράγματα, γιατί η κοίτη του Έβρου είναι περιορισμένη και θα πρέπει κάποια στιγμή να εκβαθυνθεί, ώστε να μην υποκείμεθα σε ζημιές και οι δύο πλευρές». Στην αναγκαιότητα αυτή συνηγόρησε και ο κ. Ακιντζή, επισημαίνοντας ότι ο νομός Αδριανούπολης, ο οποίος πλήττεται από την υπερχείλιση του Έβρου, είναι μια σημαντική περιοχή για τη χώρα του.
Ένα άλλο θέμα είναι η παρέβρια εκατέρωθεν καταπολέμηση των κουνουπιών για να μην είναι η παρέμβαση μονόπλευρη και χωρίς αποτέλεσμα και ένα τρίτο θέμα που μας πλήττει αυτή την εποχή είναι οι ζωονόσοι». Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι όλα τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν σε ανθρώπινο επίπεδο χωρίς να εμπλέκονται οι αυτοδιοίκητοι σε κεντρικές πολιτικές.
Ο Τούρκος Γενικός Πρόξενος αναφέρθηκε στη διάθεση του για την έναρξη μιας πιο στενής συνεργασίας με το γειτονικό νομό της Περιφέρειας, της Ανδριανούπολης στην Τουρκία, για την βελτίωση της οικονομίας αλλά και του τουρισμού και των δύο χωρών. Για το θέμα αυτό ο Περιφερειάρχης επεσήμαινε ότι είναι σύμφωνος και προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθεί με την καθιέρωση της visa 72 ωρών, ένα κίνητρο που πρέπει να εφαρμοστεί και στη ΠΑΜ-Θ και σ’ αυτό θα συμβάλλει η ανακατασκευή του τελωνείου των κήπων που είναι στα άμεσα σχέδια. Σύμφωνα με τον «Παρατηρητή», η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος φαίνεται πως δε βρίσκεται μακριά, μιας και, όπως γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης, ο σχεδιασμός για επέκταση της γέφυρας στους Κήπους, που επεξεργάζεται σε κεντρικό επίπεδο, ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. «Εκείνο με το οποίο θα ασχοληθούμε εμείς», επισήμανε ο κ. Παυλίδης, «είναι η ανακατασκευή του μεθοριακού σταθμού των Κήπων, ο οποίος βρίσκεται σε κακή κατάσταση και θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί για τις νέες ανάγκες που θα προκύψουν». «Η σκέψη μας είναι να κατευθυνθούμε σε μία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αυτή θα είναι η πρότασή μου προς το κέντρο», κατέληξε, «για να οδηγηθούμε σε μία κατασκευή γρήγορη, αποτελεσματική αλλά και χωρίς διάθεση χρημάτων από κρατικά κονδύλια, δεδομένου ότι είμαστε σε μια περίοδο που τα χρήματα αυτά λόγω της κρίσης δεν υπάρχουν».

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Πρέσβη των Η.Π.Α.
Η ημέρα της διπλωματίας ήταν η Τρίτη, αφού πέρα από τον τούρκο πρόξενο, τον κ. Παυλίδη επισκέφθηκε και ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα κος David D. Pearce συνοδευόμενος από το Γενικό Πρόξενο των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη κο. Robert P. Sanders.
Ο Περιφερειάρχης συζήτησε με τον Αμερικανό Πρέσβη θέματα οικονομικής ανάπτυξης που αφορούν την ΠΑΜ-Θ, και διαπιστώθηκε ότι: «Οι στρατηγικές της Περιφέρειας για τουριστική ανάπτυξη με συγκεκριμένα σημεία αναφοράς, όπως αυτά του περιβάλλοντος, της ιστορίας της περιοχής, του πολιτισμού, αλλά και της διασύνδεσης και της συνεργασίας με τις γύρω χώρες μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους και ήταν ιδιαίτερη τιμή για μας που ο Πρέσβης των Η.Π.Α. ήτανε σήμερα εδώ και ανταλλάξαμε απόψεις. Πιστεύω ότι θα έχουμε τη στήριξή του στις διάφορες στρατηγικές που χαράσουμε για την περιοχή»
Ο Αμερικανός Πρέσβης που έχει βαθιά γνώση και σπουδές κλασσικής ιστορίας, ευρύτερα και της χώρας μας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής επισημαίνοντας ειδικότερα τους Φιλίππους, τους οποίους επισκέφθηκε την προηγούμενη μέρα, λέγοντας ότι «είναι ένα πολύ μεγάλο ιστορικής σημασίας μνημείο που μπορεί να βοηθήσει όλη την περιοχή στην τουριστική ανάπτυξη ειδικότερα και με τον κ. Περιφερειάρχη συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα που αφορούν την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου
gnomionline.gr

 

Διαβάστηκε 593 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014 07:34
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter