Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα της ΘράκηςΜετρητές αιθαλομίχλης σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ
10
Νοεμβρίου

Μετρητές αιθαλομίχλης σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Τα Νέα της Θράκης

Περίπου 186.000 ευρώ θα διαθέσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να ‘θωρακίσει’, πέρα από την Καβάλα που ήδη διαθέτει μετρητή αιθαλομίχλης, και την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη και τη Δράμα.Με φόντο το φαινόμενο των τελευταίων ετών, με την εκτεταμένη καύση ξύλων, αλλά και άλλων υλικών, ως μέσο θέρμανσης, η ατμοσφαιρική ρύπανση σε πολλές πόλεις της χώρας έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες και επιβάρυνση του αναπνευστικού συστήματος πολλών συνανθρώπων μας.
Όπως αναφέρει ο Παρατηρητής της Κομοτηνής, τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουν συγκληθεί δύο ευρείες συσκέψεις στο ΥΠΕΚΑ, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων της κεντρικής διοίκησης και των εκπροσώπων των 13 Περιφερειών της χώρας, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το δεσμευτικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης. Μια από τις σημαντικότερες ενέργειες και πρωτοβουλίες, που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο σχέδιο, είναι η προμήθεια εξοπλισμού για τη μέτρηση αιωρούμενων σωματιδίων και η εγκατάστασή τους σε όλη την ελληνική επικράτεια. Και τούτο, διότι αποτελεί προϋπόθεση η μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που προκαλείται από την καύση στερεών καυσίμων, ώστε στη συνέχεια να ληφθούν τα προβλεπόμενα μέτρα ανά περιοχή.

186.000 το κόστος εγκατάστασης μετρητών στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη υπάρχει σχετικό σύστημα μετρήσεων μόνο στο νομό Καβάλας. Σε συνεννόηση με το ΥΠΕΚΑ, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας έχει κινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την προμήθεια άλλων 4 αντίστοιχων μετρητών, οι οποίοι προορίζονται για τις πρωτεύουσες των υπόλοιπων νομών, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη και τη Δράμα. Το προυπολογιζόμενο κόστος της επίμαχης προμήθειας θα είναι συνολικά 186.000 ευρώ, αλλά ακριβές χρονοδιάγραμμα για την παραλαβή και την τοποθέτησή τους δεν έχει καθοριστεί.
Η αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, κ. Ζηνοβία Ζάχαρη, που έλαβε μέρος στην πρόσφατη ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ, τόνισε ότι οι υπηρεσιακοί υπάλληλοι της Περιφέρειας έχουν ετοιμάσει τη σχετική μελέτη, που αφορά στην εγκατάσταση των σταθμών μέτρησης, ενώ η ίδια βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο, ώστε να «τρέξουν» γρήγορα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και ο εξοπλισμός για τις μετρήσεις να φανεί άμεσα χρήσιμος, στη διάρκεια της τρέχουσας χειμερινής περιόδου.

Τα πρόστιμα

Από τη στιγμή, που ο υφιστάμενος σχεδιασμός θα πάρει «σάρκα και οστά» και θα γίνονται συστηματικές μετρήσεις των αιωρούμενων σωματιδίων, κάθε φορά που θα εμφανίζονται επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι αρμόδιες αρχές θα θέτουν σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου στην οικεία περιοχή. Η κ. Ζάχαρη προειδοποίησε ότι στο σχέδιο δράσης, που υιοθετήθηκε, προβλέπεται ακόμα και η επιβολή προστίμων σε όσους δε συμμορφώνονται με τις συστάσεις. Η αρμοδιότητα των ελέγχων και της επιβολής προστίμων έχει ανατεθεί σε κλιμάκια υπαλλήλων των Περιφερειών και στο σώμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
Η θεματική αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, κ. Ζάχαρη, υπογράμμισε την αναγκαιότητα συστηματικής αντιμετώπισης του φαινομένου της αιθαλομίχλης, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου ο χειμώνας είναι βαρύς και η διάρκειά του φτάνει στους 7 έως 8 μήνες, κάτι που σημαίνει ότι γίνεται αυξημένη καύση ξύλων. «Έγινε μία μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά αυτή δε φτάνει για να μπορέσουμε να μειώσουμε την καύση ξύλων», παρατήρησε, τονίζοντας ότι «το θέμα της αιθαλομίχλης είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας, για τα παιδιά μας, για τα νερά και το περιβάλλον».

Παυλίδης για ‘προκλητικές δαπάνες στελεχών Αναπτυξιακών’

Αποφασισμένος να βάλει τέλος σε φαινόμενα αδιαφάνειας και προκλητικών συμπεριφορών, που εντοπίζονται στη διαχείριση εταιριών και νομικών προσώπων, όπου μέτοχος είναι και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, εμφανίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο κ. Γιώργος Παυλίδης. Σύμφωνα με τον Παρατηρητή, ο περιφερειάρχης ζήτησε το λόγο στη διάρκεια της συζήτησης για τον ορισμό εκπροσώπων στις γενικές συνελεύσεις και στα διοικητικά συμβούλια της Αναπτυξιακής Εταιρίας Έβρου «ΑΝΕΕ Α.Ε.», της Διασυνοριακής Ελεύθερης Βιομηχανικής Ζώνης Οικονομικών Συναλλαγών (ΔΕΒΖΟΣ Α.Ε.), του ΚΕΚ «ΈΒΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ» και του Δικτύου Αλληλεγγύης Ν. Έβρου, και με αυστηρό ύφος απευθύνθηκε στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των αντιπεριφερειαρχών του, ξεκαθαρίζοντας ότι «το τοπίο θα πρέπει να είναι καθαρό». «Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτό το πράγμα, για να τελειώνουμε, γιατί κι εμείς είμαστε μέτοχοι», επισήμανε.
Με αφορμή την υπόθεση της ΔΕΖΒΟΣ Α.Ε., όπου έχουν μπει ορκωτές για εκκαθάριση, ο κ. Παυλίδης υπογράμμισε ότι «οι εταιρίες, που είναι να κλείσουν κατά το νόμο, θα πρέπει να κλείσουν άμεσα», επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς βλέπω ότι κάποιοι που λειτουργούν στο όνομα κάποιων εκκρεμοτήτων φορτώνουν δαπάνες και έξοδα, τα οποία είναι απαράδεκτα». «Ας πούμε στην Αναπτυξιακή (σ.σ. εννοεί πιθανόν την Αναπτυξιακή Έβρου) δεν μπορώ να βλέπω αμοιβές προέδρου 3.000, συν έξοδα προέδρου άλλες 2.500 ευρώ…», συμπλήρωσε. Στις μετέπειτα δηλώσεις του, ο κ. Παυλίδης έκανε λόγο για εταιρίες που ζητάνε οικονομική ενίσχυση από την Περιφέρεια, ενώ έχουν προκλητικές δαπάνες στελεχών τους, τα οποία προέρχονται από άλλους φορείς, που μετέχουν στο κεφάλαιο αυτών των εταιριών.
Πάντως, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, όπως ξεκαθάρισε, «θα έχει μία και μόνο Αναπτυξιακή, την «Εργοανάπτυξη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης», που έχει έδρα την Καβάλα και η οποία θα επεκταθεί παντού». Όπως έκανε γνωστό μάλιστα προτίθεται να αναλάβει ο ίδιος το «τιμόνι» της «Εργοανάπτυξης», όπου η Περιφέρεια κατέχει το 90% του μετοχικού κεφαλαίου και το υπόλοιπο 10% η Περιφερειακή Ένωση Δήμων. «Θα έχει παραρτήματα», εξήγησε, «και θα λειτουργεί ως μοναδικό εργαλείο της Περιφέρειας στο χώρο αυτό». Αναφορικά με την τύχη των αναπτυξιακών εταιριών των περιφερειακών ενοτήτων, όπου η Περιφέρεια δεν έχει την πλειοψηφία αλλά συμμετέχει ως εταίρος των οικείων δήμων, ο κ. Παυλίδης δε θέλησε να πει κάτι περισσότερο, πέραν της κατηγορηματικής εντολής του να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τη λειτουργία τους.

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου
gnomionline.gr

 

Διαβάστηκε 619 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014 12:32
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter