Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα της ΘράκηςΡοδόπη:Πηγάδι με λίρες ψάχνει χρυσοθήρας
24
Οκτωβρίου

Ροδόπη:Πηγάδι με λίρες ψάχνει χρυσοθήρας Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Τα Νέα της Θράκης

Σε βάθος δύο μέτρων σκάβει από χθες σκαπτικό μηχάνημα ιδιώτη στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων του δήμου Κομοτηνής. Στόχος είναι να βρεθεί ένα πηγάδι με λίρες.

 

Η γη άνοιξε και πάλι σε χωράφι κοντά στην πλατεία του οικισμού και μένει να αποδειχθεί εάν είναι άνθρακες ο θησαυρός. Πριν από ένα χρόνο περίπου είχε σκαφτεί οικόπεδο, ακριβώς απέναντι από αυτό που ερευνάται τώρα.

ΜΥΘΙΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ...

Το ερώτημα είναι γιατί οι Άγιοι Θεόδωροι συγκεντρώνουν αυτό το έντονο ενδιαφέρον; Η απάντηση έρχεται από παλιά και με τη βοήθεια του διαδικτύου, έχει δημιουργηθεί ένας ολόκληρος μύθος γύρω από την υπόθεση αυτή. Ο μύθος λέει, ότι είχε θαφτεί μία τεράστια ποσότητα χρημάτων που περιλαμβάνει ράβδους χρυσού, λίρες και διάφορα νομίσματα, για λογαριασμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε μία υποτυπώδη τράπεζα. Στην περιοχή αυτή λειτούργησε εκείνα τα χρόνια μία τράπεζα, η οποία είχε το χρυσό τον οποίο και κάποιοι έθαψαν προφανώς για να τον προστατέψουν. Οι ειδικοί λένε, ότι κάτι τέτοιο ακούγεται παράλογο και στηρίζουν την άποψη τους σε απλά μαθηματικά. Η λίρα ζυγίζει περίπου 8 γραμμάρια και λέγεται ότι θάφτηκαν ολόκληροι τενεκέδες με λίρες. Κάθε τενεκές χωράει περίπου 52.000 λίρες. Άρα το βάρος του φτάνει τα 416 κιλά. Είναι λίγο απίθανο το 1880 να σηκωθεί αυτό το βάρος χωρίς τη χρήση κάποιου είδους μηχανήματος. Στο μύθο των Αγίων Θεοδώρων συμβάλλει και μία ανάρτηση στο διαδίκτυο, που κάνει λόγο για τον τεράστιο θησαυρό που κρύβεται στην περιοχή.

ΔΙΗΜΕΡΗ ΑΔΕΙΑ

Η άδεια για τη νέα έρευνα στους Αγίου Θεοδώρους, είναι διήμερη και διενεργείται παρουσία μίας επιτροπής αποτελούμενη από εκπροσώπους της Κτηματικής Υπηρεσίας, της ΔΟΥ, της Αστυνομίας, της Αρχαιολογίας, είπε ο πρόεδρος της επιτροπής, εκπρόσωπος της Κτηματικής Γιάννης Ρεφειάδης. «Το οικόπεδο ανήκει σε κάτοικο της περιοχής ο οποίος έδωσε την άδεια του για την έρευνα μετά από συνεννόηση με τον καταδείκτη». Ο καταδείκτης υπέβαλε αίτηση για άδεια σύμφωνα με το νόμο 6130/ 1934, ο οποίος προβλέπει την ικανοποίηση αιτήματος οποιουδήποτε πολίτη έχει κάποια πληροφορία για κρυμμένο θησαυρό. Η ανασκαφή έχει ως αντικείμενο την εύρεση υποτιθέμενου θησαυρού από λίρες και ρεσάτια (τουρκική λίρα), εικάζεται μάλιστα ότι μπορεί να υπάρχουν και πεντόλιρα. Αυτός είναι τουλάχιστον ο ευσεβής πόθος του καταδείκτη.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΙΡΑΣΙΑ

Οι έρευνες θα συνεχιστούν και σήμερα στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων. Εάν πάντως βρεθούν νομίσματα, ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα, τότε επωφελείται το ελληνικό δημόσιο και ο καταδείκτης, ενώ ο νόμος δεν προβλέπει κάτι ανάλογο και για τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου. Τα έξοδα της έρευνας βαρύνουν τον καταδείκτη, ενώ δε συμμετέχει το κράτος. Από την άλλη, το κράτος δικαιούται 50% από τα ανευρεθέντα και το υπόλοιπο 50% αυτός που κάνει την ανασκαφή. Η επιτροπή συμμετέχει στις ανασκαφικές εργασίες αμισθί και η μόνη υποχρέωση που έχει είναι να καταμετρήσει τον θησαυρό σε περίπτωση ανεύρεσης του επιτόπου και να τον παραδώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία παίρνει ολόκληρο το θησαυρό. Αν τυχόν ο θησαυρός υπερβαίνει την 100ετία, τότε προστατεύεται από το νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων και πάει στην αρχαιολογική υπηρεσία.

ΣΕ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ 14 ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ

Στους Αγίους Θεοδώρους της Ροδόπης, έγιναν εκατοντάδες ανασκαφές από το 1934 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Κτηματικής Υπηρεσίας της Ροδόπης. Τα τελευταία 2-3 χρόνια αναφέρεται ότι έγιναν δεκάδες και ήταν επανειλημμένες. «Είναι η 14η ανασκαφή που κάνουμε μέσα σε διάστημα 6 ετών», είπε ο κ. Ρεφειάδης και πρόσθεσε «υπάρχει το ιστορικό των τύμβων στους Αγίους Θεοδώρους, αν και το χωριό κατοικήθηκε μετά το 1935, και μέχρι τότε ήταν χέρσα έκταση. Δεν υπήρχε οικισμός, αλλά υπήρχαν πηγάδια. Το αντικείμενο της ανασκαφής είναι η εύρεση του ενός πηγαδιού. Πριν από ένα χρόνο έγιναν έρευνες από την άλλη πλευρά του δρόμου, όπου δε βρέθηκε κάτι, γι΄αυτό προχωρούν και άλλο. Είναι η τρίτη φορά που γίνεται ανασκαφή μέσα στον οικισμό των Αγίων Θεοδώρων, και βλέπω ότι προχωρούν προς την περιοχή του τύμβου ο οποίος απέχει 150 μέτρα περίπου». Σημειώνεται πως η άδεια για την ανασκαφή περνά από τέσσερις υπηρεσίες και εκδίδεται σε μόλις 20 ημέρες. Κατά την εργασία για την ανεύρεση του θησαυρού απαγορεύεται η χρήση εκρηκτικών υλών (ισχυρών), αλλιώς η σχετική άδεια που χορηγείται μπορεί να ανακληθεί, ενώ απαγορεύεται στον χώρο εργασιών να παρευρίσκονται άτομα τα οποία δεν αναγράφονται στην άδεια, εκτός των χειριστών μηχανημάτων ανασκαφής ή των εργατών. H μετάβαση των μελών της Επιτροπής στον τόπο έρευνας και ανασκαφής, βαρύνει αποκλειστικά τους καταδείκτες και γίνεται μόνο εάν χορηγηθεί μεταφορικό μέσο, ενώ σε όλο το διάστημα των εργασιών η επιτροπή βρίσκεται επί τόπου και ασκεί εποπτεία και παρακολούθηση των ερευνών.

Πηγή: xronos.gr

Διαβάστηκε 885 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014 13:20
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter