Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα της ΘράκηςΓιατί έφεραν τους λαθρομετανάστες στην Θράκη;
18
Σεπτεμβρίου

Γιατί έφεραν τους λαθρομετανάστες στην Θράκη; Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Κατηγορία Τα Νέα της Θράκης

Γιατί έφεραν τους λαθρομετανάστες στην Θράκη;

Πολλά είναι τα ερωτηματικά που ταλανίζουν τον τελευταίο καιρό όλη την Θράκη για την μεταφορά των λαθρομεταναστών στην περιοχή. Τα προβλήματα και η ευαισθησία της περιοχής  είναι γνωστά σε όλους στην κεντρική εξουσία.

Οι αντιδράσεις που θα συναντούσα στην τοπική κοινωνία ήταν γνωστές. Ποιος ο λόγος λοιπόν της μεταφοράς τους στην Θράκη;  Το να υποστηρίζουν ότι από εδώ θα γίνεται ο επαναπατρισμός τους μάλλον στερείται λογικής. Μήπως υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, οργανωμένο από το εξωτερικό  για την αξιοποίηση των λαθρομεταναστών;
Η Θράκη όπως γνωρίζουμε είναι μέσα στις γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας που προορίζονται για Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ). Οι  ΕΟΖ  είναι ζώνες ελεύθερου εμπορίου, ελεύθερων εισαγωγών και εξαγωγών καθώς επίσης περιοχές όπου θα μπορούν βιομηχανίες να εκμεταλλεύονται  τους φυσικούς πόρους, φτηνά εργατικά χέρια, λιμάνια κτλ. Οι ΕΟΖ χαρακτηρίζονται στο σύνολό τους από το διαφορετικό φορολογικό, εργασιακό και διοικητικό καθεστώς σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια της χώρας. Αυτό μπορεί και συνήθως περιλαμβάνει, ανάμεσα στα άλλα, σκανδαλωδώς χαμηλή εταιρική φορολογία, επιδοτήσεις επενδυτικών εγχειρημάτων, ειδικά τελωνειακά καθεστώτα, περιορισμό ή κατάργηση των επιβαρύνσεων των εργοδοτών, χαλάρωση των κανονισμών ασφάλειας στο χώρο εργασίας, αποδυνάμωση των περιβαλλοντικών κανονισμών, απαγόρευση του συνδικαλισμού αλλά και κατάργηση κάθε είδους συλλογικών διαπραγματεύσεων, περαιτέρω μείωση του μισθού των εργαζομένων και απορρύθμιση της εργασίας. Η ΕΟΖ που αυτήν την στιγμή επικρατεί στην Πολωνία ο μισθός των εργαζομένων είναι στα 349 ευρώ.
Τι σχέση μπορεί να έχει η ΕΟΖ με το λαθρομεταναστευτικό; Ίσως και να έχει.
Όπως ξέρουμε η απασχόληση του λαθρομετανάστη απαγορεύεται από τον νόμο και μάλιστα τώρα τελευταία γίνονται έλεγχοι σε επιχειρήσεις επιβάλλοντας πρόστιμα αν απασχολούν λαθρομετανάστες. Αυτό προκύπτει από το άρθρο 84 του Ν.4052/01.03.2012 του κεφαλαίου ΙΓ΄.  Εξαιρεί όμως όσες περιπτώσεις λαθρομεταναστών υπαχθούν στην διάταξη 37-5 του Ν. 3907/26.01.2011 . Το άρθρο 37-5 του εν λόγου νόμου προβλέπει ότι ο πληθυσμός των παράνομων μεταναστών που δεν είναι διαχειρίσιμος από το ελληνικό κράτος, μπορεί να κατευθυνθεί με ένα προεδρικό διάταγμα σε συγκεκριμένες περιοχές της Χώρας για  συγκεκριμένη απασχόληση με την ιδιότητα του «λαθρομετανάστη» να διατηρείται. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Σε περίπτωση αδυναμίας των αρμοδίων κατά περίπτωση αρχών να διασφαλίσουν με ίδιους πόρους ή μέσα ότι οι υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων η απομάκρυνση έχει αναβληθεί, απολαμβάνουν κατά το χρονικό διάστημα της αναβολής, στοιχειώδεις όρους αξιοπρεπούς προσωρινής στέγασης σε εγκαταστάσεις δημοσίου ή κοινωφελούς χαρακτήρα και γενικότερα ότι καλύπτουν τις άμεσα βιοτικές τους ανάγκες, μπορεί να επιτραπεί, μετά από σχετική άδεια να απασχολούνται ως μισθωτοί σε τομείς απασχόλησης σε συγκεκριμένες περιοχές της Χώρας.»
Μήπως λοιπόν όλα αυτά εναρμονίζονται; Για ποιο λόγω δεν μεταφέρθηκαν λαθρομετανάστες στο Διδυμότειχο; Μήπως επειδή δεν υπάρχει βιομηχανική περιοχή, όπως υπάρχει στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη; Η μήπως επειδή δεν υπάρχει ορυκτός πλούτος προς εκμετάλλευση; Σκέψεις είναι λοιπόν όλα τα παραπάνω, για την προσπάθεια ίσως εκμετάλλευσης της Θράκης ως ΕΟΖ με τα φτηνότερα εργατικά χέρια, από μεγάλες εταιρείες. Ας ελπίζω ότι όλα αυτά θα παραμείνουν σκέψεις.

 

Διαβάστηκε 953 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012 10:14
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter