Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα της ΘράκηςΘράκη:Επενδύοντας στο καλό προϊόν και στην επιχειρηµατικότητα
Θράκη:Επενδύοντας στο καλό προϊόν και στην επιχειρηµατικότητα Θράκη:Επενδύοντας στο καλό προϊόν και στην επιχειρηµατικότητα
02
Ιανουαρίου

Θράκη:Επενδύοντας στο καλό προϊόν και στην επιχειρηµατικότητα

Γράφτηκε από τον 
Κατηγορία Τα Νέα της Θράκης

Ο πατέρας του Απόστολου και του Βασίλη Πλατή ήταν προβατοτρόφος και το 1983 επέλεξε να κάνει στροφή στη χοιροτροφία. Αξιοποιώντας τον αναπτυξιακό νόµο 1262/82, δηµιούργησε την πρώτη µονάδα. Στην πορεία, οι απόγονοί του διαµόρφωσαν µια πρότυπη χοιροτροφική µονάδα στη Μάνδρα Ξάνθης, όπου εκτρέφουν 400 χοιροµητέρες. Η τελευταία επένδυση επέκτασης και εκσυγχρονισµού έγινε το 2007. Η µονάδα είναι πλέον καθετοποιηµένη, διαθέτει τυποποιητήριο και γίνεται επεξεργασία του κρέατος.

Ποιότητα

Το πλεονέκτηµα που τους επέτρεψε να δηµιουργήσουν καλό όνοµα στην αγορά είναι η ποιοτική διατροφή. Τα χοιρινά τρέφονται µε δηµητριακά. «Αγοράζουµε τις πρώτες ύλες, σιτάρι, κριθάρι, καλαµπόκι, πίτουρα και φτιάχνουµε ζωοτροφές, η µονάδα διαθέτει παρασκευαστήριο. Ό,τι τρώνε τα γουρούνια παράγεται στη µονάδα µας, γιατί ξέρουµε τι θα τα ταΐσουµε, δεν στρεφόµαστε στο εµπόριο και, παράλληλα, εξοικονοµούµε χρήµατα». Διενεργούνται εργαστηριακοί έλεγχοι, αποστέλλονται δείγµατα για να ελεγχθούν και να διασφαλιστεί η ποιότητα. Η παραγωγή είναι πιστοποιηµένη από την Agrocert, καθώς και µε HACCP.

Ρίσκο

«Η επιχειρηµατικότητα εµπεριέχει ρίσκο, µια και το οικονοµικό και φορολογικό περιβάλλον κάθε άλλο παρά ευνοϊκά είναι», αναφέρει ο Απόστολος Πλατής. Επέλεξαν, όµως να στραφούν στις επενδύσεις, δηµιουργώντας προστιθέµενη αξία στο προϊόν. Έτσι, από την εκτροφή χοίρων επεκτάθηκαν στο εµπόριο και στη διάθεση χοιρινού κρέατος. Από το 1983, τα δύο αδέλφια είναι χοιροτρόφοι και, παράλληλα, έγιναν κρεοπώλες. Τα σταθερά βήµατά τους ακολουθούν τα παιδιά τους, που συνεχίζουν για τρίτη γενιά το επάγγελµα.

Θράκη και γιορτές

Στη Θράκη, οι χοιροτροφικές µονάδες µετριούνται στα δάχτυλα. Λύση στη µείωση του κόστους παραγωγής είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα.

Η προετοιµασία για να καλυφθούν οι ανάγκες της χριστουγεννιάτικης αγοράς ξεκινά στα µέσα Δεκεµβρίου. Το χοιρινό είναι ο βασιλιάς του θρακιώτικου γιορτινού τραπεζιού. «Θυµάµαι ότι δεν είχαµε ποτέ γαλοπούλα! Στις γιορτές είχαµε ρολό, σπάλα στο φούρνο, καταναλώναµε αρκετά λουκάνικα, όταν βοηθούσε ο καιρός, µπριζόλες και πανσέτες στα κάρβουνα και, βέβαια, λαχανιά».

 

ypaithros.gr

Διαβάστηκε 1079 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2018 19:16
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter