Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα της ΘράκηςΤι γίνεται με την Σαρία στην Θράκη;
Τι γίνεται με την Σαρία στην Θράκη; Τι γίνεται με την Σαρία στην Θράκη;
17
Δεκεμβρίου

Τους τελευταίους μήνες, πληθαίνουν οι αναφορές της κυβέρνησης για την επικρατούσα Σαρία στην περιοχή της Θράκης. Η Σαρία ή Ισλαμικός Νόμος κατά την ανάλυση του όρου, εννοείται ο ισλαμικός θρησκευτικός κώδικας διαβίωσης. Είναι εμπνευσμένη από το Κοράνιο και χρησιμοποιείται ως αναφορά στο ισλαμικό δίκαιο, αλλά και τον ισλαμικό τρόπο ζωής γενικότερα.

Στην ουσία , η Σαρία δίνει την δυνατότητα στους επιλεγμένους μουφτήδες να έχουν μια μορφή «δικαστικής» εξουσίας για ρυθμίσεις θεμάτων που αφορούν υποθέσεις γάμου, διαζυγίου, διατροφών, επιτροπειών, κηδεμονιών, επιτροπείας, χειραφεσίας ανηλίκων, ισλαμικών διαθηκών και της εξ αδιαθέτου διαδοχής.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σαρία δεν εφαρμόζεται παρά μόνο στην Ελληνική Θράκη όπου οι Μουσουλμάνοι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στο ιεροδικείο  (Μουφτής) Κομοτηνής, Ξάνθης ή Διδυμοτείχου.
Οι Μουφτείες είναι κρατικές υπηρεσίες, στις οποίες το κράτος παραχωρεί κάποιες αρμοδιότητες για να τις ασκούν στους μουσουλμάνους πολίτες. Μια κρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας δηλαδή.
Η θέση του μουφτή εκτός από θρησκευτική είναι και διοικητική και το Ελληνικό κράτος έχει την δυνατότητα να ορίζει στις θέσεις αυτές του Μουφτήδες που επιθυμεί.
Τον τελευταίο καιρό και με αποκορύφωμα τις τρέχουσες ημέρες διαβάζουμε στον τύπο για τα σχέδια της Κυβέρνησης για την Σαρία.  Στην ιστοσελίδα protothema.gr  στο άρθρο   Γαβρόγλου: Νομοθετούμε την προαιρετική κατάργηση της Σαρία στη Θράκη της 13/12/2017 διαβάζουμε για τις προθέσεις της κυβέρνησης που αφορά την Σαρία στην περιοχή της Θράκης:
«Το προαιρετικό -το οποίο δεν έγινε επί τόσες δεκαετίες- είναι το πρώτο βήμα ενός συνόλου βημάτων. Το επόμενο, προφανώς, θα έχει σχέση με την πλήρη ορθολογικοποίηση των Μουφτειών. Θέλει προσοχή και θέλει συναινέσεις. Και το πρώτο βήμα είναι μια εξαιρετική προϋπόθεση για να προετοιμαστούμε άμεσα για το δεύτερο».
  «Εκσυγχρονίζεται ένα καθεστώς που ίσχυε εδώ και σχεδόν 100 χρόνια και το οποίο διατηρήθηκε με σκοπό την αναπαραγωγή πολιτικών εναντίον των μειονοτήτων» είπε  ο κ. Γαβρόγλου, τονίζοντας ότι με το νομοσχέδιο αντιστρέφεται η σημερινή κατάσταση και πλέον τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας υπάγονται υποχρεωτικά στον Αστικό Κώδικα για ζητήματα αστικών διαφορών, εκτός κι αν και τα δύο μέρη συμφωνήσουν εγγράφως στην προσφυγή στην δικαιοδοσία του Μουφτή.

«Η αντιστροφή του σημερινού καθεστώτος έχει μια σημαντική διαφορά καθώς καταργείται η υποχρεωτικότητα και δίνεται στα μέλη της μειονότητας μια ακόμα δυνατότητα επιλογής», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα όποιοι έχουν τελέσει θρησκευτικό γάμο υποχρεωτικά απευθύνονται για τις κληρονομικές ή οικογενειακές διαφορές τους στον Μουφτή για την εφαρμογή της Σαρία. Με το νομοσχέδιο, όλα τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας –είτε έχουν τελέσει θρησκευτικό είτε πολιτικό γάμο- θα λύνουν τις διαφορές τους στα αστικά δικαστήρια εκτός εάν και οι δύο συμφωνούν να απευθυνθούν στον Μουφτή.

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου έκανε αναφορά στην ιστορική αντιμετώπιση της μουσουλμανικής μειονότητας από τη χώρα μας και στην αυξανόμενη αύξηση του μουσουλμανικού πληθυσμού της Ευρώπης. «Η Πολιτεία οφείλει να βρίσκει την λεπτή ισορροπία μεταξύ της συνεχούς ενίσχυσης των δικαιωμάτων των πολιτών και της ταυτόχρονης προσπάθειας να μην υπονομεύονται τα στοιχεία ταυτότητας των μειονοτήτων», επεσήμανε.

Βάση των δηλώσεων λοιπόν θα δίνεται η δυνατότητα στους μουσουλμάνους να αποφασίζουν οι ίδιοι  για τις υποθέσεις τους εάν θα καταφύγουν στον μουφτή ή στον αστικό κώδικα.

Τέλος μου έμειναν μερικά σημαντικά ερωτήματα
Το Ελληνικό κράτος θα νομοθετήσει μόνο όσο αφορά το προαιρετικό ή θα προχωρήσει στην πλήρη αφαίρεση των διοικητικών αρμοδιοτήτων των μουφτήδων;
Και σε περίπτωση που από τους Μουφτήδες αφαιρεθούν οι διοικητικές αρμοδιότητες το Ελληνικό κράτος θα συνεχίσει να έχει την δυνατότητα να ορίζει τους λειτουργούς αυτούς;
Και εάν δεν θα μπορεί, ποιος θα έχει την δικαιοδοσία διορισμού των Μουφτήδων;

Διαβάστηκε 1251 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter