Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα της ΘράκηςΙκανοποιητική ανοσία στην οζώδη,νέες απειλές από την Τουρκία διαπιστώνει η Κτηνιατρική Διεύθυνση ΑΜΘ
16
Φεβρουαρίου

Ικανοποιητική ανοσία στην οζώδη,νέες απειλές από την Τουρκία διαπιστώνει η Κτηνιατρική Διεύθυνση ΑΜΘ Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Τα Νέα της Θράκης

Νέες απειλές για την κτηνοτροφία “βλέπει” η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της περιφέρειας ΑΜΘ, αφού, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, συνεχίζουν να εμφανίζονται κρούσματα επιζωοτικών νοσημάτων στη γειτονική Τουρκία.Απέναντι από τη Σάμο, τη Λέσβο και τη Χίο υπάρχουν κρούσματα ευλογιάς και πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, ενώ σε όλη την Ασιατική Τουρκία εκδηλώνεται ο αφθώδης πυρετός. “Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα νοσήματα αυτά να εισέλθουν και πάλι στην περιοχή μας (σ. σ. ξεκινώντας από τον Έβρο) και να έχουμε νέο κύμα επιζωοτιών”, υπογραμμίζει η Κτηνιατρική Διεύθυνση.

Σε μία προσπάθεια να ορθώσει τείχος στις επιζωοτίες, η υπηρεσία καλεί όλους τους αρμόδιους να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας “για να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο εισόδου των νοσημάτων στο έδαφος της Περιφέρειας”.

Συγκεκριμένα, τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας είναι:

-Κατασκευή περίφραξης,  απολυμαντικής τάφρου στην είσοδο. Τακτικός καθαρισμός, απολύμανση, απεντόμωση και μυοκτονία στις εγκαταστάσεις και τα οχήματα που εισέρχονται και εξέρχονται.

-Απαγόρευση εισόδου προσώπων, οχημάτων, μηχανημάτων που δεν έχουν καμία σχέση με την εκμετάλλευση.

-Απαγόρευση εισόδου ζώντων ζώων που δεν συνοδεύονται από τα απαραίτητα Κτηνιατρικά Πιστοποιητικά.

-Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη εντόμων.

-Καταπολέμηση εξωπαρασίτων και χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα.

-Καθημερινή παρατήρηση των ζώων της εκμετάλλευσης και άμεση ενημέρωση των τοπικών Κτηνιατρικών αρχών σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων.

Όσον αφορά τα ζώντα ζώα και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, η ανακοίνωση της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης αναφέρει ότι απαγορεύεται η διακίνηση ζώντων  ζώων και των ζωικών προϊόντων από την Τουρκία προς την Ελλάδα για εμπορικούς σκοπούς αλλά και για προσωπική χρήση.

Η Διεύθυνση υπενθυμίζει επίσης ότι “επειδή η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστική  για την εκρίζωσή των επιζωοτιών, είναι σημαντικό να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και σε συνεργασία οι κτηνοτρόφοι με τους τους κτηνίατρους, ενώ υπογραμμίζει ότι αποτελεί υποχρέωση των κτηνοτρόφων να ειδοποιούν άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες σε περίπτωση υποψίας εμφάνισης νοσήματος.
“Ικανοποιητική ανοσία” των βοοειδών στην Οζώδη Δερματίτιδα μετά τους εμβολιασμούς

Ένα εξάμηνο μετά την εμφάνιση της, στη διάρκεια του οποίου θανατώθηκαν πάνω από 5.500 ζώα, η Οζώδης Δερματίτιδα φαίνεται ότι τέθηκε υπό έλεγχο, αφού η εκτίμηση των κτηνιάτρων είναι ότι με τους εμβολιασμούς που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα, αναπτύχθηκε ικανοποιητική ανοσία στις εκτροφές και μειώθηκαν δραστικά τα νέα κρούσματα (τελευταίο επιβεβαιωμένο κρούσμα καταγράφηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2015).

Η Κτηνιατρική Διεύθυνση ΑΜΘ, επισημαίνει, πάντως πως για να παραμείνει ελεγχόμενη η κατάσταση, θα πρέπει να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και τα έτη 2016 και 2017. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι ο υψηλός βαθμός ελέγχου της οζώδους επιτρέπει πλέον στις Περιφερειακές Ενότητες να προχωρήσουν σταδιακά στην άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων και να διατηρήσουν σε ισχύ μόνο εκείνα που συνδέονται με τους εμβολιασμούς.

 

Διαβάστηκε 594 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016 09:05
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter