Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΝέα της ΘράκηςΣε οικονομική «ασφυξία» οι δήμοι της Θράκης
06
Μαρτίου

Σε οικονομική «ασφυξία» οι δήμοι της Θράκης Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Τα Νέα της Θράκης

Το «όπλο» τους έχουν πάρει οι δήμαρχοι όλης της χώρας, ισχυριζόμενοι ότι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω των διαρκών μειώσεων των κρατικών επιχορηγήσεων.

Το θέμα ήταν στο επίκεντρο ημερίδας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στην Ξάνθη, ενόψει του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας τον ερχόμενο Μάιο στη Χαλκιδική. Κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου, δήμαρχοι της Μακεδονίας και της Θράκης αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προτείνοντας λύσεις και ασκώντας κριτική στη σημερινή, αλλά και την προηγούμενη κυβέρνηση.

Κλίμα έντασης
Το κρίσιμο ζήτημα των οικονομικών τέθηκε από όλους τους δημάρχους που ανέβηκαν στο βήμα εν μέσω μεγάλης έντασης, καθώς οι ίδιοι θεωρούν πως η κυβέρνηση εμφανίζει διγλωσσία και τα κονδύλια από την τακτική επιχορήγησή τους, όπως υποστηρίζουν και τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, δεν αρκούν ούτε για να καλυφθούν στοιχειώδεις ανάγκες.
Το κλίμα ήρθε να δυναμιτίσει και η έμμεση αποδοχή από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, της πρότασης του Στέφανου Μάνου (μέσω twitter) για πλήρη κατάργηση της κρατικής οικονομικής επιχορήγησης των ΟΤΑ. Από την άλλη, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, διαβεβαίωνε κατ’ επανάληψη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ότι περικοπή ή κατάργηση της χρηματοδότησης, αλλά ανακατανομή των πόρων, όπως άλλωστε ζητούν και οι ΟΤΑ.
Οι δήμαρχοι πάντως κάνουν λόγο για «οικονομική ασφυξία» και πολλοί από αυτούς τονίζουν πως δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, δεδομένης και της περικοπής των πόρων τους σε ύψος 65% την τελευταία τριετία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρμόδιοι της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την καταβολή της δόσης του Μαρτίου από την κρατική επιχορήγηση, ύψους 103 εκ. ευρώ.
Οι 325 δήμοι της χώρας θα κληθούν εκ νέου φέτος να περικόψουν τις δαπάνες τους, να μειώσουν το ύψος των ανεξόφλητων χρεών τους, καθώς και να περιορίσουν τη συσσώρευση νέων. Οι δήμοι επίσης υποστηρίζουν ότι θα χάσουν περίπου 900 εκατ. ευρώ, καθώς το ποσό αυτό θα διατεθεί για την κάλυψη των προνοιακών επιδομάτων και τη μεταφορά μαθητών. Παράλληλα, χάνουν και 183 εκ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και συνεπώς φέτος η συνολική κρατική επιχορήγηση, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΚΕΔΕ, ανέρχεται σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι από το «παγωμένο» Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (από το 1 δισ. ευρώ που έπαιρναν οι ΟΤΑ το 2009) πλέον οι εισροές κονδυλίων είναι στα 130 εκ. ευρώ (μείωση περίπου 90%!).
Όπως τονίζει ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, Γιάννης Μουράτογλου, τα κονδύλια δεν επαρκούν ούτε για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων των δήμων.

Λάβρος Λαμπάκης
κατά κυβέρνησης
Κατά την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης αναφέρθηκε στο ψαλίδι της τάξης του 65% στα έσοδα και τους προϋπολογισμούς των δήμων τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα, όπως είπε «να μην μπορούμε όχι να ονειρευόμαστε, αλλά ούτε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα για τους δήμους μας». Παράλληλα, σημείωσε πως υπάρχουν δήμοι, οι οποίοι βρίσκονται στο παρά 5 της μερικής στάσης πληρωμών, αφού σχεδόν αδυνατούν να πληρώσουν τους μισθούς των δημοτικών τους υπαλλήλων. Ο κ. Λαμπάκης χαρακτήρισε ακόμη ισοπεδωτική τη συμπεριφορά που επιδεικνύει η κυβέρνηση απέναντι στον «Καλλικράτη» και σε έντονο ύφος προέτρεψε τους αρμόδιους να «πάρουν χαρτί και μολύβι και να υπολογίσουν τα οικονομικά δεδομένα του κράτους όταν οι δήμοι ήταν πάνω από 1000 και σήμερα που είναι 325». Αναφερθείς στις προτάσεις της ΠΕΔ ΑΜΘ έκανε λόγο για ανάγκη απλοποίησης του οικονομικού πλαισίου των προϋπολογισμών, για προώθηση όλων εκείνων των διαδικασιών που θα ενισχύσουν τον αυτεξούσιο και αυτοδιοίκητο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και για τροποποίηση της κατανομής της ΣΑΤΑ και του ΚΑΠ.
Ο κ. Λαμπάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της αξιοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ασκώντας ωστόσο κριτική στο σημερινό καθεστώς, κυρίως σε ό,τι αφορά στη χερσαία ζώνη του και στο πώς θα μπορούσε αυτή να χρησιμοποιείται διαφορετικά, προς όφελος των δημοτών. Όπως τόνισε, «δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μία μεγάλη έκταση κάτω από το Φάρο, η οποία λειτουργεί ως πάρκινγκ και λούνα παρκ για τους πολίτες της Αλεξανδρούπολης και να λένε ότι θέλουν αυτό το κομμάτι για τις ανάγκες του λιμανιού», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι με τον τρόπο αυτό κάποιοι επαναπαύονται, αν και εμφανίζονται μόνο τα έσοδα αυτά στην όλη δραστηριότητα του λιμανιού. Ο δήμαρχος σημείωσε πως θα πρέπει η κυβέρνηση να φροντίσει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες του λιμανιού, αλλά και του σιδηροδρόμου, αν και όπως εκτίμησε, τουλάχιστον σχετικά με την ηλεκτροκίνηση, η σημερινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει την πρόθεση να την προχωρήσει.
Ο ίδιος μίλησε και για το μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων που προωθεί η δημοτική αρχή Αλεξανδρούπολης. Ο κ. Λαμπάκης σημείωσε πως η στάση κατά των ΣΔΙΤ που έχει η κυβέρνηση δημιουργεί προβλήματα, ιδιαίτερα μάλιστα εφόσον δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε διάθεση ώστε να σταθεί αρωγός στο αδιέξοδο που πάει να διαμορφωθεί.
«Τα πρώτα πρόστιμα των 10.000 ευρώ για τα απορρίμματα έφτασαν και αν δεν μας αφήσουν να προχωρήσουμε μέσω ΣΔΙΤ, θα πρέπει να σταθούν με άλλο τρόπο αρωγοί στην προσπάθειά μας, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε υποδομές».

Σαμοθράκη, ώρα μηδέν
Ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας περίγραψε μία ιδιαίτερα μελανή εικόνα για τα οικονομικά και όχι μόνο δεδομένα του νησιού του Έβρου, στηλιτεύοντας τις αδικίες της ισχύουσας νομοθεσίας για τους πολύ μικρούς δήμους και δη τους νησιωτικούς. Έτσι λοιπόν, στη Σαμοθράκη των 2.840 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, ο προϋπολογισμός που αντιστοιχεί είναι 1 εκ. 100 χιλ. ευρώ, την στιγμή που το χρέος αγγίζει τα 2,5 εκ. ευρώ. Όσο για την επιχορήγηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), από τις 62 χιλ. ευρώ, καθαρά ο δήμος λαμβάνει 37 χιλ. ενώ μετά την ειδική ρύθμιση, όπως είπε ο δήμαρχος, δεν θα ξεπερνά τις 20 χιλ ευρώ. Οι μισθοί του μόνιμου προσωπικού φτάνουν στις 50 χιλ. ευρώ, η επιχορήγηση ΣΑΤΑ τις 95 χιλ. ευρώ, ενώ δεν προβλέπεται ούτε 1 ευρώ για την εκπόνηση μελετών για τα τεχνικά έργα. Ο κ. Βίτσας σημείωσε πως στο προηγούμενο ΕΣΠΑ η Σαμοθράκη δεν είχε ούτε ένα έργο, προβλέποντας ότι αν δεν αλλάξει κάτι στο άμεσο μέλλον, δεν θα καταφέρει να πάρει έργα ούτε στη νέα προγραμματική περίοδο.
Την ίδια στιγμή, τα δημοτικά τέλη, από τα υψηλότερα στη χώρα, όπως είπε ο δήμαρχος, ανέρχονται σε 4 ευρώ το τμ για τις επιχειρήσεις και στα 2,30 για τους ιδιώτες, κυρίως λόγω της αποστολής των απορριμμάτων του νησιού στην Κομοτηνή, «την οποία δεν έχουμε πληρώσει για αυτή την υπηρεσία εδώ και 2 χρόνια», όπως ανέφερε ο κ. Βίτσας. Όσο για προσωπικό που είναι ζωτικής σημασίας σ’ ένα τουριστικό μέρος, όπως η Σαμοθράκη; Το νησί διαθέτει μόνο 3 εργάτες καθαριότητας και κανέναν οδηγό! Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι πρόσφατες θεομηνίες δημιούργησαν καταστροφές στο οδικό δίκτυο του νησιού που έχουν εκτιμηθεί γύρω στα 5 εκ. ευρώ! Ο δήμαρχος υπογράμμισε πως «δεν είναι δυνατόν να ζητά το κράτος τα ίδια από εμάς, έναν μικρό δήμο, κι από μεγάλους αστικούς δήμους», επισημαίνοντας πως η πληθώρα αρμοδιοτήτων που έχουν δοθεί στους δήμους έχει επιβαρύνει σημαντικά την κατάσταση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και τα οικονομικά της Νέας Υόρκης να είχαμε, δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τις τόσες ανάγκες!».

Άλλες τοποθετήσεις
Τις εργασίες άνοιξε ο δήμαρχος Ξάνθης και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι σήμερα έχουμε ανατροπή των έως τώρα κεκτημένων των δήμων, με συνέπεια να υπάρχουν τεράστια προβλήματα, η πραγματικότητα να είναι ζοφερή και τα οικονομικά προβλήματα να βρίσκονται σε πολύ κρίσιμο σημείο και αδιέξοδο. Βρισκόμαστε σε πλήρη αδυναμία άσκησης βασικών αρμοδιοτήτων σημείωσε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε ότι «στόχος της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαικών προγραμμάτων. Η συνεργασία σε διαδημοτικό επίπεδο και μεταξύ των τοπικών φορέων είναι αναγκαία για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης. Για να μπορέσει να ανταπεξέλθει η αυτοδιοίκηση στις νέες ανάγκες θα πρέπει να υπάρξει και ανασυγκρότηση των δημοτικών υπηρεσιών. Η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αναζητήσει προοπτικές ανατροπής με ρεαλισμό και εξωστρέφεια».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ανοίγοντας την ομιλία του, και σχολιάζοντας τις φήμες των τελευταίων ημερών ότι είναι πιθανόν η Κυβέρνηση να αναζητήσει να καλύψει μέρος των χρημάτων που αναζητά για την αποπληρωμή των δανειστών κι από κονδύλια που αφορούν στη χρηματοδότηση της λειτουργίας των δήμων, ανέφερε: «η διαβεβαίωση του Υπουργείου Οικονομικών ότι δεν πρόκειται να αγγίξει τα αποθεματικά των Δήμων και να αναζητήσει από άλλες πηγές έσοδα για την πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων είναι καταρχήν καθησυχαστική αλλά δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε καθώς ήδη υπάρχει καθυστέρηση στην αποπληρωμή των τακτικών μας επιχορηγήσεων».
Ο Αθ. Καραμπίνης πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο χαιρετισμό του επισήμανε ότι τα προβλήματα στην αυτοδιοίκηση και στα πανεπιστήμια είναι κοινά. Ως ενδεικτικά παραδείγματα ανέφερε τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα. Το «κράτος ήθελε να είμαστε ουραγοί» σημείωσε ο πρύτανης.

Πρόταση για 5ετές πρόγραμμα της ΤΑ
Την πρόταση για δημιουργία πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αντικείμενο την ανάσχεση της ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης και την επανεκκίνηση των τοπικών οικονομιών θέτει σε δημόσιο διάλογο η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Η πρόταση κατατέθηκε στην προσυνεδριακή εκδήλωση της ΚΕΔΕ.
Ειδικότερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών των ΟΤΑ της ΚΕΔΕ, Αλέξης Καστρινός, παρουσιάζοντας τις τρεις στρατηγικές προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα οικονομικά, – που περιλαμβάνουν τη δημοσιονομική αποκέντρωση, την αναπτυξιακή πρωτοβουλία και τη δημιουργία Δημοτικής Τράπεζας – πρότεινε την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο να συνδυάζει και να συντονίζει τα παρακάτω επιμέρους προγράμματα:
Δράσεις ΕΠ ΕΣΠΑ, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισιτιστικό πρόγραμμα, πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλη την Ελλάδα, πρόγραμμα τεχνικής- επιστημονικής υποστήριξης δήμων, αυξημένη ΣΑΤΑ, πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών νησιωτικών και ορεινών ΟΤΑ.
Αναφερόμενος ο κ. Καστρινός στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, σημείωσε ότι τα έσοδα της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης πλησιάζουν το 1/3 περίπου των εσόδων της Ευρωπαϊκής.
Απαντώντας δε εμμέσως και στα περί κατάργησης της χρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό ο κ. Καστρινός τόνισε: «Η στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ίδια έσοδα αποτελεί σημαντικό βήμα οικονομικής και κατ΄ επέκταση, πολιτικής χειραφέτησης, από την κεντρική εξουσία».
Επανέφερε δε το πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης να μετατραπεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε Δημοτική Τράπεζα, στη βάση της ίδιας της ευρωπαϊκής εμπειρίας, όπου η συνεργασία των δημοτικών τραπεζών με τους ευρωπαϊκούς δήμους εκτείνεται πλέον σε τρία επίπεδα:
-Στην προσφορά τραπεζικών και επενδυτικών προϊόντων
-Στη δημιουργία υποστηρικτικών μηχανισμών
-Στην εκπαίδευση αιρετών και προσωπικού
Σε ότι αφορά στην επίλυση τρεχόντων προβλημάτων των δήμων, η ΚΕΔΕ, τόνισε ο κ. Καστρινός, ζητά από την πολιτεία τη λήψη των παρακάτω μέτρων:
-Απόδοση μέσω των Κ.Α.Π. του συνόλου των πόρων που προβλέπονται από το Ν. 3852/2010 ( Συμμετοχή στην αύξηση των εσόδων των φόρων που αποτελούν το χρηματοδοτικό καλάθι των ΚΑΠ)
-Συμμετοχή των Δήμων στα έσοδα από Π.Ο.Ε., από τα οποία είναι αποκλεισμένοι
Αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προτεραιότητα σε μικρούς, ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους που δεν διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια
-Διάθεση 2 δις € από το νέο ΕΣΠΑ, για τη δημιουργία Επιχειρησιακού Προγράμματος για τους Δήμους με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους και ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και τους Δήμους
-Απόδοση των πόρων που είναι αναγκαίοι για τη συντήρηση και λειτουργία μεταφερόμενων δομών
-Να επανέλθει το ποσοστό κατανομής εσόδων του Πράσινου Ταμείου στους δήμους από 2,5% που είναι σήμερα, στο αρχικό 10%, κυρίως για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής
-Να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
-Να μην αλλάξει το ειδικό φορολογικό καθεστώς Φ.Π.Α. που αφορά νησιωτικούς και Δήμους απομακρυσμένων περιοχών.

Της Κικής Ηπειρώτου
gnomionline.gr

 

Διαβάστηκε 490 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2015 07:24
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter