Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΓενικά ΝέαΤέλος στα δωρεάν τρόφιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
20
Οκτωβρίου

Τέλος στα δωρεάν τρόφιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Γενικά Νέα

«Θολό» και αβέβαιο παραμένει το τοπίο για το πρόγραμμα των δωρεάν τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία κάθε χρόνο διανέμονται σε δικαιούχους όλης της Ελλάδας που πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Η πολύμηνη καθυστέρηση έχει προκαλέσει ανησυχία και στον Έβρο, αφού τα προηγούμενη έτη, η υποβολή των αιτήσεων από τους υποψήφιους δικαιούχους ξεκινούσε από το Μάιο, ενώ η διανομή γίνονταν στα τέλη με αρχές κάθε έτους.Το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων στους απόρους αποτέλεσε από το 1987, σημαντική πηγή εφοδίων για οργανώσεις που εργάζονται σε άμεση επαφή με τα αναξιοπαθούντα μέλη της κοινωνίας, παρέχοντάς τους τρόφιμα και δημιουργήθηκε με σκοπό την επωφελή χρησιμοποίηση των τότε γεωργικών αποθεμάτων.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, λόγω της αναμενόμενης εξάντλησης και του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας των αποθεμάτων παρέμβασης την περίοδο 2011-2020 και ως αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων μεταρρυθμίσεων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, το πρόγραμμα διεκόπη στο τέλος του 2013. Στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 το πρόγραμμα μετεξελίχθηκε σε Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοηθείας προς τους Απόρους και κάπου εκεί, στη… μετεξέλιξη, ‘κόλλησε’…

Χιλιάδες ωφελούμενοι στον Έβρο
Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με δεδομένη την οικονομική κρίση, το πρόγραμμα διανομής δωρεάν τροφίμων, για πολλούς συνανθρώπους μας αποτέλεσε βασική (ή και μοναδική) πηγή ειδών διατροφής για κάποιους μήνες. Οι αριθμοί μιλούν άλλωστε από μόνοι τους: Στον Έβρο, το 2011, υποβλήθηκαν 6.762 αιτήσεις και τελικοί δικαιούχοι ήταν 5.996. Ανά κατηγορία από το πρόγραμμα ωφελήθηκαν 256 σιτιζόμενοι, 2.634 άποροι και 3.106 οικογένειες. Το 2012 υποβλήθηκαν 11.203 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 10.859. Ωφελήθηκαν 171 σιτιζόμενοι, 5.098 άποροι και 5.590 οικογένειες. Το 2013 υποβλήθηκαν 10.549 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 6.766. Ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα 200 σιτιζόμενοι, 3.240 άποροι και 3.326 οικογένειες.
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο πρόεδρος του Πολυκοινωνικού του Δήμου Αλεξανδρούπολης Αντώνης Βαμβακερός εκφράζει τον προβληματισμό του για την καθυστέρηση που έχει υπάρξει, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μη υλοποίησης του προγράμματος για φέτος…
«Δυστυχώς, ακόμη δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Άλλες χρονιές τέτοιο διάστημα είχαν βγει οι δικαιούχοι μετά από την επεξεργασία των αιτήσεων που υποβάλλονταν ακόμη από το Μάιο και τη διασταύρωση και έλεγχο των στοιχείων από τους υπαλλήλους μας. Ο κόσμος είναι φυσιολογικό να ανησυχεί και να αναρωτιέται, κι ελπίζουμε να μην επαληθευτούν οι φόβοι μας και το πρόγραμμα, έστω και με καθυστέρηση, να υλοποιηθεί».

Καθησυχάζει το υπουργείο, αλλά δεν δίνει χρονοδιάγραμμα
Κανονικά θα γίνει η δωρεάν διανομή τροφίμων σε συνολικά 200.000 ωφελούμενους, καθησυχάζει ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης απαντώντας σε παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη τον οποίο ενημερώνει ότι το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 330.5 εκ. ευρώ, θα διανέμει στοχευμένα υλική βοήθεια και θα παρέχει συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης καλύπτοντας το 1,7% του πληθυσμού και συμβάλλοντας κατά 36% στον εθνικό στόχο μείωσης της φτώχειας.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή: «Λόγω της αναμενόμενης εξάντλησης και του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας των αποθεμάτων παρέμβασης την περίοδο 2011-2020 και ως αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων μεταρρυθμίσεων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, το πρόγραμμα διεκόπη στο τέλος του 2013. Στο πλαίσιο του στόχου της «στρατηγικής 2020» για τη μείωση κατά τουλάχιστον 20 εκατ. του αριθμού των ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας, προτάθηκε η δημιουργία του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους, το οποίο θα αντικαταστήσει και θα βελτιώσει το πρόγραμμα διανομής τροφίμων στους απόρους».
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Υπουργού «με δεδομένο ότι οι πόροι που διατεθούν στη χώρα για την περίοδο αναφοράς 2014 – 2020 είναι περιορισμένοι, ο ορισμός ενός εισοδηματικού ορίου, το οποίο θα καθορίζει την επιλεξιμότητα των ωφελούμενων του Ταμείου, καθίσταται αναγκαίος και έχει διττό προσανατολισμό: Αφενός, θα πρέπει να στοχεύει στις πλέον οικονομικά αδύναμες πληθυσμιακές ομάδες που πλήττονται από την ακραία φτώχεια και αφετέρου, θα πρέπει να διασφαλίζει την τακτικότητα και συνέπεια του Προγράμματος σχετικά με τα χρονικά διαστήματα της παρέμβασης και την παροχή βοήθειας άπαξ ετησίως, σε αρκετές περιπτώσεις, θέτοντας την αποτελεσματικότητα του όλου προγράμματος εν αμφιβόλω.»

Της Κικής Ηπειρώτου
gnomionline.gr

 

Διαβάστηκε 676 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014 07:44
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter