Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΓενικά ΝέαΣταματά η επιδότηση ενοικίου των ομογενών
04
Δεκεμβρίου

Σταματά η επιδότηση ενοικίου των ομογενών Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Γενικά Νέα

Που προέρχονται από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης – Το πρόγραμμα στέγασης αποκατάστασης παλιννοστούντων, δεν θα συνεχισθεί κατά το 2016XERI-DINEI-XERI-PAIRNEI-EUROSΣύμφωνα με έγγραφο που Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης το πρόγραμμα “Στεγαστικής αποκατάστασης παλιννοστούντων ομογενών από τις χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης” δεν θα συνεχιστεί κατά το έτος 2016.

Για το λόγο αυτό γνωστοποιείται σε όλους τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα σπίτια τους στους ομογενείς ότι οι μισθωτικές συμβάσεις θα λήξουν οριστικά στις 31-12-2015 και δεν θα ανανεωθούν για κανένα λόγο.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι επίκειται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για την παράταση του προγράμματος για το τρέχον έτος. Δηλαδή ακόμα δεν έχει εγκριθεί το πρόγραμμα για το έτος 2015 παρ” όλο που αυτό τελειώνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέξαμε από ιδιοκτήτες ακινήτων που τα έχουν μισθώσει σε παλιννοστούντες, το κράτος έχει να πληρώσει την επιδότηση ενοικίου από 1-1-2014, δύο ολόκληρα χρόνια.

Επίσης πολλοί μας είπαν ότι οι ένοικοι των σπιτιών, τουλάχιστον κάποιοι εξ” αυτών, ουδέποτε πλήρωσαν το μερίδιο του ενοικίου που τους αντιστοιχούσε. Βρήκαμε ιδιοκτήτη που έχει να πληρωθεί τέσσερα ολόκληρα χρόνια.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος παλιννοστούντες στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι συνολικά 275 άτομα. 171 στον Έβρο, 89 στην Ξάνθη και 15 στην Ροδόπη.

Λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, κατανοούμε πλήρως τη δυσκολία που θα αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι αυτοί, να ανταποκριθούν στην καταβολή των ενοικίων τους και είναι σίγουρο ότι πολλοί ιδιοκτήτες θα προβούν σε εξώσεις, αφού όπως ήδη αναφέραμε, έχουν να πληρωθούν από το Κράτος δύο χρόνια και πολλοί δεν λάμβαναν ούτε το ποσοστό του ενοικίου από τους παλιννοστούντες.

Στο σημείο αυτό όμως θα πρέπει να πούμε κάποιες αλήθειες, όσο πικρές κι αν είναι και που είμαστε σίγουροι ότι δεν θα αρέσουν σε πολλούς.

Το πρόγραμμα στεγαστικής αποκατάστασης ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 όταν και ήρθαν στην χώρα μας οι ομογενείς. Κάποιοι πήραν δάνεια με εγγύηση ελληνικού δημοσίου και έκτισαν τα δικά τους σπίτια και κάποιοι επιδοτούνταν για την ενοικίαση σπιτιών. Μάλιστα, το κράτος πλήρωνε ακόμα και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Γνωρίζοντας η ελληνική κοινωνία τη δυσκολία που αντιμετώπιζαν αυτοί οι άνθρωποι να ενσωματωθούν και να γίνουν παραγωγικά μέλη στη χώρα μας, δέχθηκε πως έτσι πρέπει να γίνει. Να επιδοτηθούν για τη στέγαση, να επιδοτηθούν για την εύρεση εργασίας και να επιμορφωθούν με επιδοτούμενα σεμινάρια, να επιδοτηθούν τα παιδιά τους για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, να λάβουν συντάξεις από το ελληνικό κράτος οι ανήμποροι για εργασία και πολλά άλλα ευεργετήματα στα οποία δεν θα θέλαμε να επεκταθούμε στο παρόν κείμενο.

Όλα τα παραπάνω όμως θα έπρεπε να έχουν ένα χρονικό ορίζοντα. Τότε λεγόταν ότι θα είναι πενταετία, αργότερα επεκτάθηκε και ξαφνικά μιας και ο καιρός περνάει γρήγορα, ξεπεράσαμε την 20ετία.

Σήμερα ή καλύτερα εδώ και χρόνια, η πλειοψηφία των ομογενών μας, έχει ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία και αποτελεί ένα πράγματι παραγωγικό κομμάτι και δεν διαφέρουν σε τίποτα από τον κάθε άλλο Έλληνα πολίτη.

Αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και θα πρέπει να έχουν και τις ίδιες υποχρεώσεις.

Δεν μπορεί ένας ιδιοκτήτης που νοικιάζει το σπίτι του σε έναν ομογενή παλιννοστούντα να πληρώνει ΕΝΦΙΑ και να φορολογείται για την ακίνητη περιουσία που κατέχει και για το ενοίκιο που υποτίθεται εισπράττει, να πληρώνει φόρους για την κατοικία που ο ίδιος απέκτησε με τους κόπους μιας ζωής για να έχει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του. Και την ίδια στιγμή που το Σύνταγμα προβλέπει την ισότιμη και ισόνομη αντιμετώπιση όλων των πολιτών, ο παλιννοστούντας που διαμένει στην οικία που του νοικιάζει να επιδοτείται για το ενοίκιο του.

Χωρίς να θέλουμε να θίξουμε ή να εμφανιστούμε αντίθετοι προς του ομογενείς παλιννοστούντες μας, οι οποίοι ουδόλως δεν ευθύνονται για τα παραπάνω, πιστεύουμε ότι αυτό που συμβαίνει μέχρι σήμερα είναι αδικία προς όλους τους άλλους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες.

Ειδικά σήμερα, που χιλιάδες εργαζόμενοι και φορολογούμενοι Έλληνες με 30 χρόνια εργασίας κινδυνεύουν να μην πάρουν σύνταξη, όταν κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους για χρέη προς το δημόσιο, όταν εργάζονται απλήρωτοι και δεν έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους.

Είμαστε υπέρ του κοινωνικού κράτους που θα βοηθάει τους αδυνάτους. Είμαστε υπέρ της βοήθειας που δόθηκε στους παλιννοστούντες ομογενείς για να ενσωματωθούν στην ελληνική πραγματικότητα.

Όμως λέμε πως κάποιες αδικίες πρέπει να σταματήσουν και γι” αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι η παραπάνω απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι ορθή και πρέπει να ισχύσει.

Γνωρίζουμε τις πιέσεις που θα ασκηθούν από τους παλιννοστούντες και ξέρουμε πολύ καλά ότι για ψηφοθηρικούς λόγους πολλοί πολιτικοί μας θα σταθούν στο πλευρό τους. Οι διεκδικήσεις όλων των πολιτών από την Κυβέρνηση και το Κράτος είναι σεβαστές και θα πρέπει να γίνονται.

Όμως είναι καιρός και το επιβάλλει η οικονομική κρίση, όταν διεκδικούμε κάτι να σκεφτόμαστε αν είναι δίκαιο, αν είναι άδικο σε βάρος άλλων πληθυσμιακών ομάδων και αν θα πρέπει να νοιώθουμε ευγνωμοσύνη για όλα όσα είχαμε μέχρι σήμερα.

Αυτή τη στιγμή καλά θα κάνει η Κυβέρνηση να σκεφθεί όλους τους ιδιοκτήτες που πλήρωσαν φόρους και ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια που νοίκιαζαν στους παλιννοστούντες και να προβεί σύντομα στις πληρωμές που οφείλει.

Λεμονιά Σακαλάκη
elthraki.gr

 

Διαβάστηκε 481 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2015 09:39
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter