Τελευταία Νέα :
Kioutsouki
Είστε εδώ:ΑρχικήΤα Νέα μαςΓενικά ΝέαΕπανέρχεται το ΕΚΑΣ και το εξωιδρυματικό επίδομα σε όλους τους ΑμεΑ
01
Απριλίου

Επανέρχεται το ΕΚΑΣ και το εξωιδρυματικό επίδομα σε όλους τους ΑμεΑ Κύριο

Γράφτηκε από την 
Κατηγορία Γενικά Νέα

Ισότητα μεταξύ συνταξιούχων Ατόμων με ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ), ανεξάρτητα εάν προέρχονται από το δημόσιο ή από τον ιδιωτικό τομέα, επαναχορήγηση του ΕΚΑΣ στα άτομα με αναπηρία και άμεση επαναφορά του εξωιδρυματικού επιδόματος κατά τη διάρκεια νοσηλείας του δικαιούχου.Οι παραπάνω αποφάσεις συμφωνήθηκαν χθες ύστερα από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη με τον Δημήτρη Στρατούλη, Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Πιο συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε ότι άμεσα, μετά το Πάσχα, θα καταργηθεί η απαράδεκτη Υπουργική Απόφαση για το εξωιδρυματικό επίδομα. Επίσης, οι αλλαγές που αφορούν το ΕΚΑΣ και την ίση μεταχείριση ΑμεΑ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα ξεκινήσουν από 1.1.2016.

Ειδικά για την ισότητα των συνταξιούχων ΑμεΑ, τονίστηκε ότι με νομοθετική ρύθμιση και στους ίδιους χρόνους θα επαναχορηγηθούν τα δώρα εορτών και αδείας σε όλους τους συνταξιούχους αναπηρίας /γήρατος/θανάτου του ιδιωτικού τομέα που έχουν συνταξιοδοτηθεί για λόγους αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω.

Επίσης, έγινε δεκτό από τον κ. Στρατούλη, το πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος για ενοποίηση των προϋποθέσεων για την παροχή σύνταξης από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τόσα διαφορετικά κριτήρια για τη συνταξιοδότηση ατόμων με αναπηρία, ακόμα και ατόμων που ανήκουν στις ίδιες κατηγορίες αναπηρίας. Παραδείγματος χάρη οι ασφαλισμένοι με ποσοστό αναπηρίας 50% δικαιούνται συντάξεως μερικής αναπηρίας μόνο από τον ασφαλιστικό οργανισμό του ΙΚΑ.

Ο κ. Στρατούλης δέχθηκε επίσης το πάγιο αίτημα της ΕΣΑμεΑ για την κατάργηση της παρ. 5 της υποπαραγράφου ΙΑ6 του ν. 4093/2012, σύμφωνα με την οποία η χορήγηση της σύνταξης υπερηλίκων του ΟΓΑ διακόπτεται, όταν το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά τους, υπερβαίνει το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων τριακοσίων είκοσι (4.320) ευρώ ή, στην περίπτωση εγγάμων, των οκτώ χιλιάδων εξακοσίων σαράντα (8.640) ευρώ. Στο ανωτέρω εισοδηματικό κριτήριο προσμετρούνταν και τα αναπηρικά επιδόματα που χορηγούνται από την πρόνοια, παρόλο που τα αναπηρικά επιδόματα είναι απαλλασσόμενα από το φόρο και δεν λογίζονται ως εισόδημα που διατίθεται για βιοποριστικούς λόγους. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου 2015.

Μετά το Πάσχα και με διαβούλευση με την ΕΣΑμεΑ θα κατατεθούν οι απαραίτητες τροπολογίες που θα ρυθμίσουν θέματα του ΚΕΠΑ. Άμεσα θα ανασυγκροτηθεί και θα ξεκινήσει τις εργασίες της η ειδική επιστημονική Επιτροπή για τις μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε επίσης ότι θα μελετηθεί το πλαίσιο συνταξιοδότησης για λόγους αναπηρίας, για τα άτομα που η αναπηρία τους είναι προϋπάρχουσα της ένταξής τους στην εργασία: είναι τόσο ασαφές που έχει ως αποτέλεσμα συντάξεις ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί εδώ και χρόνια (π.χ. αιμοκαθαρόμενοι, θαλασσαιμικοί κ.λπ.) να μένουν εκτός συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ παράλληλα δεν έχουν καμία δυνατότητα να επανενταχθούν σε νέα θέση εργασίας, σύμφωνα με το μορφωτικό τους επίπεδο και τις ανάγκες της αναπηρίας τους.

dikaiologitika.gr

 

Διαβάστηκε 785 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Απριλίου 2015 19:37
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
zwh

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Βρείτε μας στο facebook

Είσοδος Μελών

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.


Πρόσφατα Θέματα Forum

Social Media

To didymoteicho.net στα social media.

Ειδήσεις κατά περιοχή

 Επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Διαφήμιση

Διαφημιστείτε στο χώρο του ίντερνετ μέσα απο το didymoteicho.net

Επικοινωνία

Επικοινωνείστε με το site στο εμαιλ μας.

  didymoteicho.net[παπακι]gmail.com

Facebook

 Twitter